Švedsko letalo Gripen. Foto: EPA
Švedsko letalo Gripen. Foto: EPA

Nordijske države želijo vzpostaviti obrambo, ki bi jo upravljale skupaj v skladu z načini delovanja, ki že obstajajo znotraj Nata. Ukrep za integracijo zračnih sil je sprožil ruski napad na Ukrajino februarja lani, je dejal poveljnik danskih zračnih sil general major Jan Dam.

"Radi bi videli, ali lahko bolj integriramo naš nadzor zračnega prostora, da bi lahko delili radarske podatke nadzornih sistemov in jih uporabljali kolektivno," je dejal Dam.

"Naša skupna flota se lahko primerja z večjo evropsko državo," je dejal.

Kot poroča Al Džazira, ima Norveška 57 lovcev F-16 in 37 lovcev F-35, še 15 takšnih letal pa ima naročenih. Finska ima 62 letal F/A-18 Hornet, naročila pa je 64 letal F-35. Danska ima 58 letal F-16, naročila je še 27 letal F-35, Švedska pa ima več kot 90 letal Gripen. Ni sicer jasno, koliko od teh letal je operativnih.

Poveljniki zračnih sil nordijskih držav so namero podpisali v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji prejšnji teden, prisoten pa je bil tudi poveljnik zračnih sil Nata, general James Hecker, ki poveljuje tudi ameriškim zračnim silam v regiji.

Švedska in Finska sta prejšnje leto zaprosili za članstvo v Natu, njun vstop pa ovirata Turčija in Madžarska, ki članstva nordijskih držav še nista ratificirali.