Andrej Medvedjev je na Norveško pobegnil pred dvema tednoma. Foto: Reuters
Andrej Medvedjev je na Norveško pobegnil pred dvema tednoma. Foto: Reuters

Skupino Wagner naj bi zapustil, ker je bil priča številnim kršitvam človekovih pravic in vojnim zločinom v Ukrajini.

26-letni Medvedjev je 13. januarja v zgodnjih urah prestopil rusko-norveško mejo na skrajnem severu države in v tej skandinavski državi zaprosil za azil. Pred pobegom na Norveško naj bi bil več mesecev član skupine Wagner in se boril v Ukrajini.

Medvedjeva je norveška policija aretirala v nedeljo zvečer. Po besedah njegovega odvetnika je bil aretiran, ker ni upošteval omejitev, ki jih je uvedla policija od njegovega prihoda v državo. Policija, pristojna za priseljevanje, je Medvedjeva danes izpustila iz centra za pridržanje priseljencev "pod pogojem, da ostane na določenem kraju", je sporočil pristojni policijski uradnik Jon Andreas Johansen.

Podpisal štirimesečno pogodbo

Njegovo identiteto je sicer pred dnevi razkrila ruska organizacija za človekove pravice Gulagu, ki mu je tudi pomagala pri prebegu.

Ustanovitelj organizacije Vladimir Osečkin je povedal, da se je nekdanji plačanec Wagnerju pridružil julija lani, ko je podpisal štirimesečno pogodbo. V Ukrajini naj bi bil Medvedjev zadolžen za divizijo, za katero so mu vsak teden priskrbeli od 30 do 40 vojakov.

Najemniško skupino naj bi zapustil, ker je bil priča številnim kršitvam človekovih pravic in vojnim zločinom v Ukrajini. To je po poročanju BBC-ja prvi znani pobeg pripadnika Wagnerja na Zahod.

Od njegovega prihoda na Norveško je Medvedjeva kot "pričo" zaslišala norveška preiskovalna služba (Kripos), ki je del mednarodne preiskave vojnih zločinov v Ukrajini. Za Kripos bi bile lahko zanimive informacije nekdanjega člana wagnerjevcev glede dogajanja v omenjenem obdobju v Ukrajini.