Foto: EPA
Foto: EPA

Prejšnji teden so ribiči iz norveške ribiške vasice Inga poročali, da je njihove ribiške ladje začel nadlegovati beli kit beluga, opremljen z nenavadnim jermenom. "Hoteli smo spustiti mrežo, ko smo opazili kita, kako plava med ladjami," je za NRK povedal ribič Joar Hesten. "Prišel je do nas in takrat smo opazili, da nosi nekakšen jermen."

Nenavadno vedenje kita, ki je dejavno iskal plovila in skušal z njih povleči vrvi in naveze, in to, da je nosil poseben jermen, ki bi lahko služil za pritrjevanje kamere ali orožja, sta pomorske strokovnjake napeljala na sum, da je žival vojaško usposabljala sosednja Rusija. Tudi zato, ker je bil na jermenu zapis "Oprema St. Peterburga".

Usposabljanje kitov naj bi izvajali v oporišču v Murmansku. Foto: EPA
Usposabljanje kitov naj bi izvajali v oporišču v Murmansku. Foto: EPA

Ribiči navajajo, da je bil kit zelo krotek in in priljuden. "Če ta kit prihaja iz Rusije – in obstaja dovolj utemeljen razlog, da to menimo –, potem za tem ne stojijo ruski znanstveniki, ampak mornarica," je povedal Martin Biuw iz Inštituta za pomorske raziskave na Norveškem.

"Vemo, da so imeli v Rusiji v ujetništvu udomačene kite in da so nekatere izmed njih izpustili. In ti potem pogosto poiščejo ladje," je za NRK povedal Audun Rikardsen, profesor katedre za arktično in pomorsko biologijo na Arktični univerzi Norveške (UiT).

Rikardsen je dodal, da je stopil v stik z ruskimi raziskovalci, ki so mu zagotovili, da nimajo ničesar z omenjenim kitom. "Rekli so mi, da gre najverjetneje za kita ruske mornarice v Murmansku."

Oster vid in spomin

V času Sovjetske zveze je Rusija izvajala vojaški program, v sklopu katerega so usposabljali delfine, saj so bili zaradi svojega ostrega vida, moči in dobrega spomina učinkovita podvodna orodja za zaznavanje orožja. Program so ukinili v 90. letih.

A leta 2017 je TV Zvezda, program v lasti ruskega obrambnega ministrstva, razkril, da ruska mornarica zdaj znova usposablja beluge, tjulnje in delfine za vojaške namene v polarnih vodah, poroča Guardian.

V zadnjih treh letih je ruski predsednik Vladimir Putin vzdolž arktične obale znova odprl tri nekdanja sovjetska vojaška oporišča.

Kit beluga. Foto: EPA
Kit beluga. Foto: EPA

Raziskave in usposabljanje morskih sesalcev za mornarico izvaja raziskovalni inštitut morske biologije v Murmansku, da bi videli, ali bi kite beluga lahko uporabljali za "varovanje vstopnih točk morskih oporišč v arktičnih regijah, asistenco potapljačem in, če je potrebno, ubijanje tujcev, ki vstopijo na rusko ozemlje".

Delfine in tjulnje pa so usposobili za nošnjo opreme za potapljače in za zaznavanje torpedov, min in drugih streliv, potopljenih na globino do 120 metrov.

Javne listine kažejo, da je obrambno ministrstvo leta 2016 od moskovskega delfinarija kupilo pet delfinov vrste pliskavka, starih med tri in pet let, za katere je odštelo 21.000 evrov.

Med svojimi raziskavami je raziskovalni inštitut v Murmansku ugotovil, da so delfini in tjulnji precej primernejši za usposabljanje in arktično podnebje kot beluge, ki da so preobčutljive na mraz in nimajo enakega "visokega profesionalizma" tjulnjev, ki imajo precej boljši spomin za pomnjenje verbalnih ukazov.