POS-terminali bodo razdeljeni vsem policijskim enotam po vsej državi. Foto: EPA
POS-terminali bodo razdeljeni vsem policijskim enotam po vsej državi. Foto: EPA

Zaposleni na policiji se že izobražujejo, kako uporabljati POS-terminal za kartično plačevanje, ki jih je država s tem namenom kupila 600, poroča portal Index.hr.

POS-terminali bodo razdeljeni enotam po vsej državi, in sicer tako policijskim patruljam, kot policijskim motoristom in patruljnim čolnom, pa tudi enotam na mednarodnih mejnih prehodih in na policijskih postajah.

Posamezniki, ki bodo oglobljeni, bodo ob plačilu kazni z brezgotovinskim plačilom dobili potrdilo o plačilu. S tem pa se bo globa ob takojšnjem plačilu tudi prepolovila.

Če posameznik ob storjenem prekršku pri sebi nima plačilne kartice ali pa na njej nima dovolj denarja, mu bo policist izdal Obvezni nalog za prekršek (UPN). Ta bo priznan kot plačan, če bo prekrškar v roku osmih dni od pravnomočnosti prekrška plačal dve tretjini naložene kazni.

Gotovinsko plačilo bo veljalo izjemoma

Namen omenjene spremembe je hitrejše, učinkovitejše in preglednejše delovanje policije na samem kraju prekrška. Z ukinitvijo plačevanja kazni z gotovino pa hrvaško ministrstvo za notranje zadeve izpolnjuje priporočila 5. ocenjevalnega kroga GRECO Sveta Evrope, ki je namenjen preprečevanju korupcije, izboljšanemu nadzoru, nadzoru nad obstoječim sistemom plačevanja glob policistom ter zmanjšanju korupcije v policiji.

Sprememba pa vključuje tudi priporočila neodvisne službe za notranjo revizijo ministrstva za notranje zadeve.