Lavrov je bil znova kritičen do vpliva Zahoda na svetovne zadeve. Foto: Reuters
Lavrov je bil znova kritičen do vpliva Zahoda na svetovne zadeve. Foto: Reuters

Prvi mož ruske diplomacije je dejal, da se bo Moskva osredotočila, da bi v sklopu nove zunanje politike "naredila konec zahodnemu monopolu nad svetovnimi zadevami", pri tem pa Zahod obtožil zatiranja konkurenčnih središč moči.

Ruski državni mediji so prejšnji teden poročali, da je ruski predsednik Vladimir Putin pred tem, da potrdi novo zunanjo politiko. To se dogaja v času, ko so ruski odnosi z Zahodom zaradi vojne v Ukrajini in posledičnih sankcij Zahoda na najnižji ravni doslej.

"Anglosasi in preostanek kolektivnega Zahoda, ki se jim slepo podreja, skuša za vsako ceno uveljaviti svoj diktat nad svetovnimi zadevami," je dejal Lavrov poslancem v dumi. "Naš prenovljeni zunanjepolitični koncept se bo osredotočil na potrebe, kako narediti konec monopolu Zahoda, ko gre za oblikovanje mednarodnega življenja, ki ga je treba v prihodnje določati ne glede na egoistične interese, ampak na podlagi pravičnega, univerzalnega ravnotežja interesov."

Lavrov je bil v govoru med drugim kritičen tudi do širitve Nata proti vzhodu in do domnevne ameriške sabotaže, ko je šlo za lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2.

Zunanji minister je govoril tudi o odličnih odnosih Rusije s Kitajsko in Indijo, država krepi stike z Brazilijo, Turčijo in Iranom, ob tem pa poudaril, da se večina držav sankcijam, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji, ni pridružila.

Kremelj: Zahod skuša vladati svetu

Kremelj redno obtožuje zahodne države pod "anglosaško" taktirko ZDA in Velike Britanije, da skušajo prevladovati v svetovni politiki in se vmešavati v notranje zadeve tujih držav, pri tem pa skušajo zatreti vzhajajoče azijske, latinskoameriške in afriške sile.

Zahodne države po drugi strani zagovarjajo stališče, da se je Rusija sama spravila v položaj svetovne izobčenke z napadom na "miroljubno suvereno sosedo" in da so se z Rusijo povezane skupine vmešavale v volitve na Zahodu.

Lavrov: Zahod vodi hibridno vojno proti Rusiji