Foto: Reuters
Foto: Reuters

62-letni Pistorius bo prisegel v četrtek, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. "Pistorius je izredno izkušen politik, ki ima izkušnje v upravi, se že leta ukvarja z varnostno politiko in je s svojo usposobljenostjo, asertivnostjo in velikim srcem pravi človek za vodenje bundeswehra v tem obdobju," je ob imenovanju dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Takoj na začetku mandata novega obrambnega ministra čaka pomembna odločitev o tem, ali naj Nemčija ukrajinskim silam dobavi tanke leopard 2. "Ko bodo razglasili novega obrambnega ministra, bo to prvo vprašanje, o katerem se bo treba odločiti," je danes dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck.

Sorodna novica Britanski obrambni minister poziva Nemčijo, naj v Ukrajino pošlje tanke leopard 2

Ukrajina že dalj časa poziva k dobavi težjega orožja, k pošiljanju tankov Nemčijo nagovarjajo tudi Združeno kraljestvo, Poljska in Finska. Zaveznice bodo o tem v petek razpravljale prav v Nemčiji.

Nemški kancler Scholz je za položaj obrambnega ministra izbral v tujini precej neznanega človeka.

62-letni Boris Pistorius je že devet let notranji minister zvezne vlade v Spodnji Saški.

Pistorius se je stranki SPD pridružil leta 1976. Med letoma 2006 in 2013 je bil župan mesta Osnabrück, od leta 2013 notranji minister Spodnje Saške in od leta 2017 tudi član deželnega parlamenta v Hannovru, poroča Deutsche Welle.

Pogosto v sporih s političnimi kolegi

Boris Pistorious je po pisanju Deutsche Welle priljubljen politik, ki velja za človeka dejanj. Imel naj bi dobre povezave z varnostnimi organi, pogosto pa se zaplete v spore s svojimi kolegi iz vrst konservativne unije CDU in CSU.

Sporom se ne izogiba niti znotraj SPD-ja. Ko je vodja stranke Saskia Esken poleti 2020 govorila o "latentnem rasizmu" v vrstah varnostnih sil, ji je ostro nasprotoval in zavrnil njene izjave kot lažne. Kot notranji minister je vodil prestrukturiranje policije v Spodnji Saški in zaposlil številne mlade policiste.

Pistorius je vojaški rok služil med letoma 1980 in 1981, to pa so tudi njegove edine izkušnje na vojaškem področju.

Christine Lambrecht odstopila po kritikah

Nekdanja ministrica Christine Lambrecht je po številnih kritikah zaradi domnevne neprofesionalnosti in počasnosti pri izvajanju ukrepov odstopila s položaja.

Scholz je lani izbruh vojne v Ukrajini označil za prelomnico za Nemčijo in v luči tega napovedal obsežen program vnovičnega vlaganja v vojsko v višini sto milijard evrov. Te načrte bo zdaj moral uresničiti Pistorius.

Porušeno razmerje med spoloma

Z njegovim imenovanjem se je v vladi porušilo ravnovesje med spoloma, ki ga je kancler na začetku svojega mandata zagreto zagovarjal. Takrat je namreč dejal, da moški in ženske predstavljajo polovico družbe, zato bi morali imeti tudi polovico moči. Če bo Scholz želel ohraniti enakost spolov v vladi, bodo potrebne nove menjave.