V Dnipru še vedno pogrešajo približno 25 ljudi. Foto: Reuters
V Dnipru še vedno pogrešajo približno 25 ljudi. Foto: Reuters

V napadu je bilo ranjenih 80 ljudi, med njimi tudi 16 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih reševalnih služb so delavci od začetka reševalnih del odstranili že več kot 9000 ton ruševin stanovanjske stavbe in 41 poškodovanih avtomobilov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za vojni zločin. "Nobenega dvoma ni. Vsak, ki je kriv za ta vojni zločin, bo identificiran in priveden pred roko pravice," je dejal v nagovoru v ponedeljek zvečer.

Rusija je v soboto izvedla številne raketne napade po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so prvi obsežni ruski napadi v letošnjem letu, večinoma so bili usmerjeni v ukrajinsko energetsko infrastrukturo. V Kremlju so odgovornost za napad v Dnipru zanikali in dejali, da bi ga lahko povzročila ukrajinska zračna obramba.

Odstopil svetovalec Zelenskega

Medtem je svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič odstopil zaradi izjave, da bi lahko sobotno delno zrušenje bloka v Dnipru povzročila ukrajinska zračna obramba, kar pravijo tudi v Moskvi, kjer odgovornost za napad zanikajo.

Številni so 47-letniku očitali, da širi rusko propagando. Arestovič se je zaradi izjave opravičil žalujočim družinam. Ukrajinske letalske sile so medtem zanikale ugibanja, da bi lahko prestregle ruske rakete Kh-22. Kijev je odgovornost za napad pripisal Rusiji.

V uradu predsednika Zelenskega je bil Arestovič zaposlen od decembra 2020. Zaradi svojih izjav med rusko invazijo je postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.

Nemški tanki leopard 2 veljajo za najboljše v Evropi. Foto: EPA
Nemški tanki leopard 2 veljajo za najboljše v Evropi. Foto: EPA

Britanski zunanji minister poziva Nemčijo, naj v Ukrajino pošlje tanke

"V Nemčiji trenutno poteka razprava o tem, ali je tank ofenzivno ali defenzivno orožje. No, odvisno od tega, za kaj ga uporabljate. Če ga uporabljate za obrambo svoje države, bi stavil, da je to obrambni orožni sistem," je Wallace dejal v nagovoru britanskim poslancem.

"Vem, da so v nemškem političnem telesu zaskrbljeni, saj ne želijo biti sami. Niso sami," je še dejal obrambni minister. Britanska vlada je prejšnji teden napovedala, da bodo Ukrajini poslali 14 tankov tipa challenger. Nemški tanki leopard 2 veljajo za najboljše v Evropi, poroča Al Džazira.

Sorodna novica Novi nemški obrambni minister je Boris Pistorius

V Nemčiji so danes po odstopu Christine Lambrecht imenovali novega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa.

Poljska, Finska in Latvija podpirajo pošiljanje tankov

Poljska in Finska, ki uporabljata tanke leopard 2, sta že izrazili naklonjenost ideji, da jih pošljejo v Ukrajino, vendar mora takšno odločitev odobriti proizvajalka Nemčija.

Nemški kancler Olaf Scholz (pod leopardom) naj bi v prihodnjih dneh imenoval novega obrambnega ministra. Foto: EPA
Nemški kancler Olaf Scholz (pod leopardom) naj bi v prihodnjih dneh imenoval novega obrambnega ministra. Foto: EPA

Državam, ki podpirajo oboroževanje s težkim orožjem, se je pridružila tudi Latvija. "Ukrajina bi morala imeti vse potrebno orožje, da se upre tej ofenzivi. Zato je treba tanke dati Ukrajini, ko je to mogoče," je v ponedeljek za Al Džaziro povedal latvijski predsednik Egils Levits.

Bodo odločitev sprejeli v petek?

Zahodne zaveznice bi lahko odločitev o pošiljanju tankov v Ukrajino sprejele v petek, ko se bodo ukrajinske zaveznice srečale v vojaškem oporišču Ramstein.

Nemčija, Francija in ZDA pošiljajo oklepnike

Nemčija je skupaj z ZDA in Francijo na začetku leta sprejela odločitev, da bodo v Ukrajino poslali težje orožje – poleg zračnih sistemov Patriot tudi 40 oklepnikov marder – vendar so bili doslej zadržani do pošiljanja svojih tankov.

Francija je obljubila "lahke tanke" AMX 10-RC, ZDA pa bojna vozila bradley. Vse dobave naj bi ukrajinskim silam poslali nekje do konca marca.

Ukrajina poziva k dobavi tankov

Ukrajinske oblasti so zahodne zaveznice v zadnjem času večkrat pozvale, naj jim pošljejo težko orožje. Predsednik Volodimir Zelenski je željo ponovil po napadu na stanovanjski blok v Dnipru, ki je zahteval več kot 30 smrtnih žrtev.

Moskva je v preteklosti že večkrat sporočila, da gre v Ukrajini za spopad med Rusijo in Zahodom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek glede dobav sporočil, da "ti tanki dobro gorijo", in zatrdil, da ne bodo spremenili razmer na bojišču.

Sorodna novica Kremelj: Dobave orožja Ukrajini bodo poglobile trpljenje

Ukrajinske sile doslej s tanki sovjetske izdelave

Ukrajina se je od začetka ruske invazije zanašala predvsem na različne verzije svojih tankov T-72 sovjetske izdelave, ruskih tankov, zaplenjenih na bojišču ter prenovljenih modelov, ki so jih zagotovile države, kot so Poljska, Češka in Slovenija.

Dobava zahodnih tankov bi močno povečala bojne zmogljivosti ukrajinske vojske, vendar bi proces usposabljanja ukrajinskih vojakov za njihovo uporabo trajal najmanj nekaj tednov, še ugotavlja Al Džazira.

Šojgu obiskal ruske sile v Ukrajini

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem obiskal ruske sile na nerazkriti lokaciji v Ukrajini. "Sergej Šojgu se je zahvalil vojakom, ki pogumno opravljajo naloge v območju posebnih vojaških operacij, in vojakom podelil državne nagrade za njihovo predanost in junaštvo," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo na Telegramu.