S pomočjo novega plinskega terminala bo Italija še zmanjšala plinsko odvisnost od Rusije.  Foto: Reuters
S pomočjo novega plinskega terminala bo Italija še zmanjšala plinsko odvisnost od Rusije. Foto: Reuters

Od prvih načrtov je minilo skoraj leto, toda "Golar Tundra", kot se imenuje novi italijanski plinski terminal, je v ponedeljek vendarle priplul v Piombino v Toskano. Tu bo uplinjeval uvoženi plin in ga izpuščal v italijansko plinovodno omrežje, zadoščal bo za dobrih šest odstotkov potreb države.

"Kapaciteta bo pet milijard kubičnih metrov letno. Primerjajte to z 12 milijardami kubičnih metrov plina, ki smo ga še lani uvozili iz Rusije za ogrevanje, gospodarstvo in proizvodnjo elektrike. Odslej bomo lahko uvažali utekočinjeni plin iz ZDA, arabskih držav, Tunizije ali Alžirije. Zato ji pravim: ladja osvoboditve," je dejal predsednik dežele Toskana Eugenio Giani.

V Italiji so trenutno v pogonu trije plinski terminali s kapaciteto 17 milijard kubičnih metrov letno. Novi bo torej kapacitete uplinjanja povečal za slabo tretjino. V Piombinu in okolici se sicer številni borijo proti njemu, saj se bojijo škode, ki bi jo terminal lahko imel za okolje. Še oktobra je bil proti njemu tudi župan Francesco Ferrari, toda vmes se je v Rimu zamenjala vlada, novo pa vodi predsednica njegove stranke. Terminal naj bi pognali maja, v Piombinu pa bo ostal vsaj tri leta.

Italijanski plinski oskrbi sicer ob koncu zime kaže dobro. Zaloge v skladiščih so pri desetih milijardah kubičnih metrov, kar je dolgoletni rekord. Uvoz iz Rusije je s predpandemijskih 32 milijard kubičnih metrov letno padel na zdajšnjih šest, kar pa naj bi Italija skoraj v celoti nadomestila prav z uvozom prek terminala v Piombinu.

Prva ladja naj bi utekočinjen plin za terminal pripeljala že prihodnji mesec. Foto: Reuters
Prva ladja naj bi utekočinjen plin za terminal pripeljala že prihodnji mesec. Foto: Reuters