Novega predsednika CDU-ja, 59-letnega Lascheta, označujejo za centrističnega politika. Foto: EPA
Novega predsednika CDU-ja, 59-letnega Lascheta, označujejo za centrističnega politika. Foto: EPA

Laschet bo nasledil dosedanjo predsednico Annegret Kramp-Karrenbauer, ki se je položaju odpovedala pred skoraj letom dni.

Laschet je dobil 521 glasov podpore, njegov protikandidat, konservativnejši odvetnik Friedrich Merz 466. Glasovalo je 991 delegatov, štirje so se glasovanja vzdržali, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Centrističnemu politiku je že čestital kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz, pa tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in hrvaški premier Andrej Plenković.

Zaradi pravil bodo morali delegati CDU-ja glas za novega predsednika oddati tudi po pošti. Te bodo prešteli do 22. januarja, ko bodo tudi potrdili zmagovalca.

V prvem odzivu se je Laschet zahvalil za zaupanje in pošteno predvolilno kampanjo. "Zavedam se odgovornosti, ki je povezana s tem položajem. Zdaj je pomembno, da se bo CDU dobro odrezal na deželnih volitvah v prihodnjih nekaj tednih," je še dejal.

Obema protikandidatoma, Merzu in nekdanjemu okoljskemu ministru Norbertu Röttgenu, ki je izpadel v prvem krogu, se je zahvalil za pošteno predvolilno kampanjo v zadnjih desetih mesecih.

"Tako dolga predvolilna kampanja v sebi vedno skriva nevarnost krepitve nasilja, razdraženosti in zaostrovanja," je še dejal Laschet in Merzu sporočil, da si tudi v prihodnosti želi sodelovanja z njim, poroča DPA.

Tako Merz kot Röttgen sta Lachetu že čestitala za zmago in mu v letošnjem volilnem letu zaželela veliko uspeha. "Pred nami je zelo naporen čas za vse," je še dejal Merz, ki ni želel razkriti, kako po porazu vidi svojo nadaljnjo vlogo v stranki. Röttgen je v odzivu dejal, da stoji za svojimi besedami, in napovedal, da bo z vsemi silami podprl Lascheta. "Lahko se zaneseš name. Zdaj moramo sestaviti ekipo," je še dejal.

Pred prvim krogom glasovanja so vsi trije kandidati nagovorili 1001 delegata.

Novi predsednik CDU-ja Armin Laschet

Laschet: Zmagamo lahko le, če se postavimo v sredino

Laschet je v govoru CDU pozval, naj se postavi zoper nadaljnje delitve v državi. "Spregovoriti moramo odkrito, vendar ne polarizirati," je dejal 59-letni ministrski predsednik nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija. "Zmagamo lahko le, če se postavimo v sredino," je še dejal.

Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, je CDU zaradi pandemije kar dvakrat preložil kongres, na katerem bi izvolili novega voditelja. Zdaj ni bilo več časa za čakanje na konec pandemije, saj so parlamentarne volitve 26. septembra, zato so kongres izpeljali digitalno.

Sinoči se je s čustvenim govorom poslovila Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je stranko vodila dve leti, a se je že pred letom dni odločila, da z mesta voditeljica odstopa. "Vem, da sem veliko vas, ki ste me podprli in ste verjeli vame, razočarala. Še vedno me boli, da nisem izpolnila vaših pričakovanj in lastnih standardov. Danes vračam odgovornost kot voditeljica stranke. Odgovornost, strast in pripadnost, kot eni izmed 400.000 članic stranke, ostaja. In kot ena od članic stranke vas danes pozivam, da se združimo v podpori novemu voditelju CDU-ja," je dejala.

Kot kanclerka je še zadnjič na kongresu govorila Angela Merkel. "Upam, da bo na kongresu stranke sprejeta pravilna odločitev za prihodnost. Želim si, da bo izbrana ekipa, ki bo vzela usodo naših ponosnih ljudi v svoje roke in skupaj s člani našla pravo pot in odgovore za naloge prihodnosti," je dejala kanclerka.

Laschet je z izvolitvijo na dobri poti, da septembra nasledi Angelo Merkel na položaju nemškega kanclerja, poroča BBC. Vendar mu položaj sam po sebi tega ne zagotavlja.

V Nemčiji se začenja supervolilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.

Kandidati za vodjo CDU-ja (od leve proti desni) Merz, Laschet in Röttgen. Foto: Reuters
Kandidati za vodjo CDU-ja (od leve proti desni) Merz, Laschet in Röttgen. Foto: Reuters

Čestitke doma in v tujini

"To je velika naloga z velikima predhodnicama in veliko predhodniki. Želim mu uspešno delovanje. To leto bo za vse nas velik izziv," se je na zmago Lascheta odzval vodja nemških socialdemokratov (SPD) in finančni minister Olaf Scholz.

Nemški Zeleni so ocenili, da novega predsednika CDU-ja čakajo zahtevne naloge. Predsednica nemške Levice Katja Kipping pa je v odzivu tvitnila, da ima CDU z Laschetom sicer novega predsednika stranke, a še zdaleč ne kanclerskega kandidata.

Kurz je v videoposlanici izrazil veselje nad močno stranko CDU. "To ni pomembno samo za Nemčijo, pač pa tudi za nas, sosednjo državo, in rekel bi, da za celotno Evropsko unijo," je še dejal. Posebej se je avstrijski kancler zahvalil odhajajoči nemški kanclerki Angeli Merkel, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaški premier Plenković je prek Twitterja čestital Laschetu za izvolitev in ob tem sporočil, da se veseli nadaljnjega kakovostnega sodelovanja med CDU-jem ter svojim HDZ-jem in Hrvaško.

Odzval se je tudi italijanski minister za evropske zadeve Enzo Amendola, ki je na Twitterju zapisal "dobro opravljeno, Laschet". Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in podpredsednik italijanske stranke Naprej, Italija Antonio Tajani je poleg čestitke Laschetu na Twitterju še zapisal "skupaj za boljšo Evropo".

Novemu predsedniku CDU-ja je čestital tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in izrazil pričakovanje, da se bo trdno partnerstvo Srbije z Nemčijo in CDU-jem nadaljevalo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.