Preštevanje glasovnic. Foto: EPA
Preštevanje glasovnic. Foto: EPA

Kandidatko opozicijskega VMRO-DPMNE-ja Gordano Siljanovsko Davkovo je podprlo malenkost več kot 44 odstotkov volivcev. Neveljavnih je bilo 3,5 odstotka glasovnic.

Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije

Državna volilna komisija je sicer sporočila, da je drugi krog potekal mirno in brez incidentov.

Volitve so bile pomemben preizkus za vlado Zorana Zaeva. Njen kandidat Pendarovski je v prvem krogu namreč prejel le nekaj tisoč glasov več od kandidatke glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE-ja Siljanovske Davkove.

Vendarle dovolj visoka udeležba

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih državne volilne komisije v Skopju skoraj 46-odstotna, volitve pa s tem veljavne.

Prvega kroga volitev 21. aprila se je udeležilo le 41,85 odstotka od 1,8 milijona volilnih upravičencev, kar je vzbujalo skrbi, ali bo drugi krog veljaven. Za veljavnost volitev je potrebna več kot 40-odstotna udeležba.

Volilna udeležba je vendarle presegla 40 odstotkov. Foto: EPA
Volilna udeležba je vendarle presegla 40 odstotkov. Foto: EPA

Zaev omenjal možnost spremembe ustave

Premier Zaev je večkrat izrazil prepričanje, da bo volilna udeležba presegla potrebno mejo. V nasprotnem primeru je kot možnosti omenil nove predsedniške volitve ali spremembo ustave, tako da bi predsednika volili v parlamentu. Opozoril je tudi na možnost nove politične krize, v primeru zmage Siljanovske Davkove pa celo predčasnih parlamentarnih volitev.

Izid prvega kroga volitev po mnenju poznavalcev odraža globoko razdeljenost v državi po spremembi imena v Severno Makedonijo, za kar je zaslužna reformna prozahodna vlada Zaeva, ki je z lani sklenjenim prespanskim sporazumom po desetletjih spora z Grčijo zaradi imena odpravila to glavno oviro pri napredovanju v EU in Nato. Konservativni VMRO-DPMNE in njegova predsedniška kandidatka sporazumu odločno nasprotujeta.

Odzivi po predsedniških volitvah v Severni Makedoniji
Novi predsednik Severne Makedonije bo Stevo Pendarovski