Pripadniki Kforja v Zvečanu. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja v Zvečanu. Foto: Reuters

Pripadniki misije Kfor so okoli občinskega poslopja v Zvečanu postavili kovinske pregrade in zbranim Srbom preprečujejo dostop. Pred poslopjem so parkirana tudi tri oklepna vozila kosovske policije.

Demonstranti pa znova pozivajo k umiku novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato po ranjenih pripadnikih na Kosovo pošilja nove sile

Zavezništvo Nato je medtem napovedalo, da bo na Kosovo poslalo dodatne sile, potem ko je bilo v ponedeljkovih spopadih med srbskimi protestniki in pripadniki Natove misije Kfor ranjenih 41 pripadnikov. Vse strani so pozvali h koncu nasilja.

"Odločili smo se, da bomo napotili še 700 vojakov iz operativnih rezervnih sil za Zahodni Balkan," je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Dodaten bataljon rezervnih sil bomo dali v stanje visoke pripravljenosti, da jih bo po potrebi tudi mogoče napotiti," je dodal.

"Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN-a," pa je sporočil admiral Stuart B. Munsch, poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju, in pohvalil pripadnike Kforja, ki so po njegovi oceni v nemirih posredovali "hitro, zadržano in strokovno".

"Nasilje se mora končati, vse strani pa morajo prenehati z dejanji, ki spodkopavajo mir v vseh skupnostih na Kosovu," je pozval admiral. Zveza Nato je na Zahodni Balkan že poslala operativne rezervne sile, ki bodo pripravljene na premik v sedmih dneh.

Po besedah B. Munscha je bilo "dodatnemu večnacionalnemu bataljonu rezervnih sil odrejeno, da se njegov status pripravljenosti za razporeditev zmanjša s 14 na sedem dni, da bo po potrebi lahko okrepil sile Kforja", navaja AFP.

Vučić: Enostranske poteze Prištine vodijo v nasilje

Po ponedeljkovih spopadih na severu Kosova, v katerih je bilo ranjenih več kot 50 Srbov in 41 pripadnikov Kforja, se je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sešel z veleposlaniki ZDA, Rusije, Kitajske, Združenega kraljestva in držav članic EU-ja.

Naprej se je sešel z veleposlaniki peterice, ZDA, Italije, Francije, Nemčije in Združenega kraljestva, ter z vodjo pisarne EU-ja v Prištini, so sporočili iz Vučićevega urada. Opozoril jih je, da "enostranske poteze Prištine vodijo v nasilje nad srbsko skupnostjo". Kot pogoj za ohranitev miru v regiji je poudaril potrebo po "takojšnjem umiku lažnih županov in pripadnikov kosovske specialne policije", poroča kosovski portal Kosovo Online. Nato je ločene pogovore opravil še z veleposlaniki Finske, Rusije in Kitajske.

Vučić je v ponedeljek zvečer nagovoril srbsko javnost in dejal, da ima kosovski premier Albin Kurti namen izzvati spopade med Srbi in Natom. Po njegovih besedah je bilo v torek ranjenih najmanj 52 Srbov, od tega trije huje. Po podatkih kosovske policije je bilo zaradi sodelovanja v spopadih aretiranih pet Srbov.

Kot je dodal Vučić, je pripadnik posebnih enot kosovske policije streljal proti Srbom in v hrbet zadel enega človeka. Vučić je še dejal, da ne bo dovolil "pogroma" nad Srbi na Kosovu.

Kot je dejal, Srbov ne moti prisotnost misije Kfor, temveč "prisotnost kosovske specialne policije (Rosu) in lažnih županov".

Vojake Natove misije je obtožil, da kljub zagotovilom niso storili dovolj, da bi zaščitili Srbe in preprečili po njegovem mnenju nezakonit prevzem občin na severu Kosova. Ob tem se je zavzel, da bo Srbija storila vse za ohranitev miru.

"Srbi morajo vedeti, da imajo odgovorno vodstvo in da bomo dali vse od sebe, da ohranimo mir. Ne bomo dovolili preganjanja ali ubijanja naših ljudi na Kosovu," je dodal.

Prav tako je Srbe na severu Kosova pozval, naj se ne spuščajo v konflikte z Natom, češ da si tega najbolj želi kosovski premier Kurti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Prizor iz Zvečana. Foto: EPA
Prizor iz Zvečana. Foto: EPA

Kurti: Ultranacionalistični grafiti so temen opomin na Kosovu

Kurti se je sinoči sešel z veleposlaniki ZDA, Združenega kraljestva, Francije, Italije in Nemčije ter EU-ja in sporočil, da je zaskrbljen zaradi napada na kosovsko policijo, pripadnike misije Kfor in novinarje.

"Zaskrbljeni smo zaradi nasilja in obsojam napade. Ultranacionalistični srbski grafiti na Natovih vozilih so temen opomin na Kosovu. Zavzemamo se za mir in varnost," je še zapisal na Twitterju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pa je Vučića obtožila destabilizacije Kosova. Po njenih besedah so kosovsko policijo, pripadnike Kforja in novinarje napadle "srbske nezakonite strukture, ki so se prelevile v kriminalne tolpe".

Med spopadi je bilo poškodovanih 25 italijanskih in madžarskih pripadnikov Kforja. Madžarski obrambni minister Kristof Szalay-Bobrovniczky je dejal, da je bilo sedem madžarskih vojakov huje poškodovanih in da bodo odpeljani na zdravljenje na Madžarsko.

Na ponedeljkovo nasilje se je odzvala tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je poudarila, da je bilo med 41 ranjenimi pripadniki mirovnih sil tudi 14 italijanskih vojakov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"To, kar se dogaja, je popolnoma nesprejemljivo," je dejala in pozvala vse vpletene strani, naj "nemudoma naredijo korak nazaj in tako prispevajo k zmanjšanju napetosti". "Italijanska vlada je popolnoma zavezana miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu, zato bomo še naprej sodelovali z zavezniki," je še dodala.

Borrell: Ne moremo si privoščiti še enega konflikta

Zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v ponedeljek obsodil spopade in nasilje nad silami Nata označil za "popolnoma nesprejemljivo". Pozval je k takojšnjemu dialogu.

"EU poziva kosovske oblasti in protestnike, naj nemudoma in brezpogojno umirijo razmere," je Borrell zapisal na Twitterju.

V poznejši izjavi je kosovsko policijo pozval, naj konča operacijo v okolici občinskih stavb na severu Kosova, protestnike pa, naj se umaknejo.

V severnem delu Kosova močno vre

"V Evropi je že dovolj nasilja, ne moremo si privoščiti še enega konflikta. Upam, da me bodo poslušali in da bodo ravnali v skladu s tem," je povedal Borrell.

Pred srečanjem z novim črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem je zagotovil, da bo ostal v stikih s Kurtijem in Vučićem. Pripravlja tudi njuno srečanje v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med državama pod okriljem Bruslja.

Zadnji spopad je nastal, potem ko Srbi na severu Kosova, ki se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev, niso hoteli sprejeti novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Več sto Srbov se je zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, kjer so zahtevali umik kosovske policije in novoizvoljenih županov.

Rusija poziva Zahod, naj preneha izvajati propagando

Ruske oblasti so medtem pozvale Zahod, naj preneha uporabljati zavajajočo propagando glede dogajanja na severu Kosova. Ob tem so opozorile na potrebo po odločnem ukrepanju za umiritev napetosti na območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahod pozivamo, naj končno preneha izvajati zavajajočo propagando in za incidente na Kosovu preneha kriviti obupane Srbe, ki si mirno in brez orožja prizadevajo braniti svoje legitimne pravice in svoboščine," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Prav tako je kritiziralo misijo Kfor, češ da stopnjuje nasilje na območju.

Po mnenju Moskve so potrebni odločni ukrepi za umiritev napetosti in ne "polovični ukrepi, ki jih predlagajo ZDA". Pogoj za zagotovitev stabilnosti in varnosti na območju vidi predvsem v vzpostavitvi skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Njihovo vzpostavitev določa bruseljski sporazum iz leta 2013, a se Beograd in Priština ne strinjata o pristojnostih, ki bi jih imela skupnost. Kosovo zato zavrača njeno vzpostavitev.

Srbi na severu Kosova znova protestirajo