Sunak se je odločil za rekonstrukcijo vlade. Foto: Reuters
Sunak se je odločil za rekonstrukcijo vlade. Foto: Reuters

Sunak je Braverman o svoji odločitvi obvestil zjutraj, pri tem pa ji ni ponudil morebitnega drugega položaja v vladi, poroča BBC. Vzrok naj bi bili ministričini neprimerni komentarji o policijskem nadzoru nedavnih propalestinskih protestnikov v Londonu. Poleg tega je brez premierjeve odobritve napisala časopisni članek, v katerem policiji očita pristranskost do levičarjev.

V soboto se je na propalestinskih protestih zbralo 300.000 ljudi, na ta dan pa so Britanci praznovali tudi dan premirja oziroma obletnico konca prve svetovne vojne. Braverman je takrat dejala, da bi bilo "nesprejemljivo oskruniti dan premirja s sovražnim pohodom po Londonu". Poleg tega je policijo obtožila, da ima v ravnanju do protestnikov "dvojna merila". Zaradi teh izjav je bila tarča kritik opozicijskih laburistov, pa tudi v vrstah konservativne stranke.

Braverman je ves čas svojega mandata na Otoku vzbujala polemike s trdim stališčem zlasti glede priseljevanja in se je redno spuščala v vprašanja t. i. kulturne vojne. V prvem odzivu po razrešitvi je dejala, da je bilo opravljanje funkcije notranje ministrice največji privilegij v njenem življenju.

Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016, odstopil pa je po izidih referenduma o brexitu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije. Foto: Reuters
Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016, odstopil pa je po izidih referenduma o brexitu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije. Foto: Reuters

Cameron je novi zunanji minister

Braverman bo na položaju notranjega ministra zamenjal James Cleverly, dozdajšnji minister za zunanje zadeve. Sunak pa je poskrbel tudi za veliko presenečenje, saj je nekdanjega premierja Davida Camerona imenoval za novega vodjo britanske diplomacije, so sporočili s Sunakovega urada. Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016, odstopil pa je po izidih referenduma o brexitu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije. Zadnjih sedem let je pisal knjigo spominov ter se preizkušal v poslovnem svetu.

Cameron je po imenovanju na ministrski položaj dejal, da mu bodo njegove premierske izkušnje pomagale reševati trenutno največje mednarodne izzive. "Soočamo se s številnimi težkimi mednarodnimi izzivi, vključno z vojno v Ukrajini in krizo na Bližnjem vzhodu. V tem času velikih sprememb je zelo pomembno, da še naprej podpiramo svoje zaveznike, krepimo partnerstva in poskrbimo, da se naš glas sliši," je dejal in dodal: "Čeprav se z vsemi njegovimi odločitvami nisem strinjal, je jasno, da je Sunak močen in sposoben premier."

Laburisti so se na imenovanje Camerona odzvali z besedami, da se "lahko le smejijo premierjevi trditvi, da bo po 13 letih spodletele vladavine torijcev ponudil spremembo".

Jeremy Hunt ostaja finančni minister, sta pa odstopila minister za promet Jesse Norman in ministrica za okolje Therese Coffey.

Po navedbah konservativnih virov želi Sunak izvesti rekonstrukcijo vlade, da bi "okrepil svojo ekipo za sprejemanje dolgoročnih odločitev za svetlejšo prihodnost", je dejal vladni vir.

Slabe napovedi pred volitvami

Britanci se bodo predvidoma prihodnje leto odpravili na parlamentarne volitve. Glede na napovedi se konservativcem, ki v javnomnenjskih anketah zaostajajo za opozicijskimi laburisti, napoveduje poraz.

V britansko vlado se vrača David Cameron