Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stavka je bila napovedana, potem ko je albanski premier Edi Rama, ki je blizu italijanski premierki, poklical glavnega urednika RAI-a Paola Corsinija, da bi se pritožil zaradi poročanja o spornem dogovoru o migracijah, ki sta ga sklenili Italija in Albanija.

Rama je za časopis La Stampa povedal, da je bilo poročilo, ki je omenjalo skokovit porast stroškov gradnje migrantskih centrov na albanskem ozemlju, "pristransko" in je vsebovalo "laži", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikat novinarjev Usigrai je sklical 24-urno stavko, ki bo potekala od 6. do 7. maja, pri čemer je pojasnil, da pogovori z vodstvom niso rešili njihovih skrbi. Navedel je številne težave, vključno s pomanjkanjem ljudi in pogodbenimi zadevami, a kot najtežavnejšega je izpostavil "zadušljiv nadzor nad novinarskim delom s poskusom, da bi RAI omejili na trobilo vlade".

Kritiki so že večkrat opozorili, da želijo ljudje blizu Meloni, ki vodi najbolj desno italijansko vlado po drugi svetovni vojni, vplivati na RAI.

V nasprotju z Usigraiem pa je drug sindikat novinarjev RAI-a, Unirai, sporočil, da se ne bo pridružil temu, kar je poimenoval politična stavka, navaja AFP.

V povezavi z javno radiotelevizijo je pred dnevi izbruhnila še ena afera zaradi obtožb, da je RAI cenzuriral govor pisatelja Antonia Scuratija, ki je kritičen do Meloni, sicer vodje skrajno desne stranke Bratje Italije, in njenega odnosa do fašizma.

Tako vodstvo RAI-a kot Meloni sta zanikala cenzuro.

Premierka pa je danes, ko v Italiji praznujejo dan osvoboditve izpod nacifašizma, na družbenem omrežju Facebook objavila zapis, v katerem je obsodila vse totalitarne in avtoritarne režime. Dodala je, da na današnji dan "Italija praznuje osvoboditev, ki je s koncem fašizma postavila temelje za vrnitev demokracije".