Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Blizu italijanskega otoka Lampedusa je ladja nemške humanitarne organizacije RESQSHIP v ponedeljek rešila 51 potnikov potapljajoče se lesene ladje, na ladji pa je odkrila 10 trupel.

Preživele je prevzela italijanska obalna straža in jih prepeljala na kopno. Na tej ladji, ki je izplula iz Libije, so bili ljudje iz Sirije, Egipta, Pakistana in Bangladeša, so sporočile ZN-ove agencije za begunce (UNHCR), migracije (IOM) in otroke (Unicef).

Isti dan se je zgodila še ena nesreča, in sicer okoli 200 kilometrov ob obale Kalabrije na jugu Italije.

66 ljudi je pogrešanih, tudi 26 otrok, nekateri so stari tudi le nekaj mesecev, so sporočili iz humanitarne organizacije Zdravniki brez meja (MSF), ki se sklicujejo na pričevanje preživelih.

Eden od 12 preživelih je umrl po izkrcanju, je sporočila italijanska obalna straža.

"Celotne družine iz Afganistana so verjetno mrtve. Odšli so iz Turčije pred osmimi dnevi, voda pa je vdirala v ladjo tri ali štiri dni. Rekli so nam, da niso imeli rešilnih jopičev in da se nekatere ladje niso ustavile, da bi jim pomagale," je dejala Shakilla Mohammadi iz MSF-ja.

Sredozemsko morje je najbolj smrtonosna pot za prebežnike na svetu. Od leta 2014 jih je tam umrlo ali je pogrešanih več kot 23.500, kažejo podatki ZN-a.

V Sredozemskem morju sta se zgodili dve nesreči prebežnikov