Zasnežena železniška postaja v Münchnu. Foto: EPA
Zasnežena železniška postaja v Münchnu. Foto: EPA

Najhujše vremenske razmere so bile ponoči in zjutraj. V Münchnu in okolici je zapadlo od 30 do 50 centimetrov snega, danes čez dan še dodatnih 10 cm, v alpskih predelih pa še do 40 cm, kar se ne zgodi pogosto. Zaradi poledice na cestah se je zgodilo več nesreč, umrla sta dva voznika, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije Maja Derčar.

Z münchenskega letališča, ki je drugo najprometnejše letališče v državi, so danes sporočili, da bodo najmanj do nedelje do 6. ure prekinili polete. Po poročanju Guardiana, ki navaja tiskovnega predstavnika letališča, je vreme vplivalo na 760 načrtovanih poletov, sprva naj bi jih odpovedali polovico, potem pa so vse. Poleg številnih odpovedi pričakujejo tudi nadaljnje zamude.

Potnike ob tem pozivajo, naj sploh ne potujejo, pred nedeljskim odhodom pa naj pri svoji letalski družbi preverijo status svojega poleta.

München. Foto: AP
München. Foto: AP

Tiskovni predstavnik nemške letalske družbe Lufthansa je medtem poudaril, da bo prekinitev letalskega prometa v Münchnu vplivala tudi na druga letališča. Precejšnje omejitve na primer veljajo tudi na najprometnejšem nemškem letališču v Frankfurtu.

Odpovedana je bila domača tekma nogometnega kluba FC Bayern.

Nemška vremenska služba (DWD) je za večji del Bavarske napovedala sneženje do popoldneva, ponekod pa naj bi zapadlo do 40 centimetrov snega.

Sneg povzroča težave tudi v cestnem prometu, kjer se pojavljajo motnje na več avtobusnih in tramvajskih linijah.

Slabo vreme na Bavarskem ovira tudi železniški promet, pri čemer je glavna železniška postaja v Münchnu tako rekoč obstala. Začasno so bile prekinjene regionalne in medkrajevne povezave, potniki nekaterih vlakov v Münchnu in Ulmu pa so morali noč preživeti na vlakih.

Zugspitze. Foto: AP
Zugspitze. Foto: AP

Oblasti so v petek poročale o več deset nočnih prometnih nesrečah na spolzkih cestah na jugu Nemčije. Med njimi je bilo tudi množično trčenje na avtocesti, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi, od tega štirje huje.

Veliko bolj kot v mestih so snega veseli na smučiščih, kjer že nekaj časa ne pomnijo tako zgodnjega začetka smučarske sezone. Na smučišču pod najvišjo nemško goro Zugspitze so v petek že zagnali naprave, kar je najzgodnejši začetek po dolgih letih toplih zim.

Kot so povedali upravljavci, je na smučišču že dva metra snega, kar je za ta čas največ po letu 2007.

Sneg tudi v Avstriji, na Češkem in v Švici

Zaradi močnega sneženja so po poročanju DPA-ja nastale težave tudi v cestnem in železniškem prometu ter oskrbi z električno energijo na jugu Češke. Elektrike je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zmanjkalo tudi ponekod v Avstriji. V okrožju Murtal se z električnim mrkom spoprijema 20.000 gospodinjstev.

Zaradi obilnih padavin, več kot pol metra snega, so na Tirolskem in Predarlskem izdali opozorilo pred plazovi, in sicer druge najvišje stopnje. Avstrijske železnice so v soboto popoldne sporočile, da je na nekaterih predelih prekinjen železniški promet.

V Italiji je bila na Južnem Tirolskem zaradi močnega sneženja več ur zaprta avtocesta, ki pelje do mejnega prehoda z Avstrijo Brenner. Nastale so daljše kolone vozil, je poročal tržaški Primorski dnevnik.

Na območju Češke, ki meji na Bavarsko, so razglasili izredne razmere, potem ko je čez noč zapadlo 75 centimetrov svežega snega. Tudi od tam poročajo o težavah v prometu, poroča Deutsche Welle. Brez elektrike je na Češkem ostalo več kot 15.000 gospodinjstev, saj je zapadli sneg poškodoval električne vode. Elektrike je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zmanjkalo tudi ponekod v Avstriji.

Velika količina snega je medtem zapadla tudi Švici, kjer za gorate predele opozarjajo pred snežnimi plazovi.

Sneg povzroča velike težave v Nemčiji in drugod