Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Naraščajoči stroški energije "so breme in povzročajo resne težave družinam in institucijam", je opozoril rimski župan Roberto Gualtieri.

Luči so v četrtek zvečer za slabo uro med drugim ugasnili na Kapitolskem griču v Rimu in na znamenitem mostu Ponte Vecchio v Firencah. V Trstu je bil približno pol ure v temi glavni trg Piazza Unita d'Italia. V protestni akciji so sodelovale tudi mestne uprave Milana, Torina, Bologne in Pise.

Po podatkih italijanskega združenja mest in občin (ANCI) italijanske občine vsako leto za elektriko porabijo od 1,6 do 1,8 milijarde evrov.

Predsednik ANCI-ja Antonio Decaro predvideva, da se bodo občine v prihodnosti zaradi višjih cen spopadale z "najmanj 550 milijoni evrov" dodatnih stroškov.

Vlada premierja Maria Draghija pripravlja sveženj ukrepov za podporo družinam in podjetjem ob naraščajočih stroških energije. Za to naj bi zbrali najmanj pet milijard evrov. Sveženj bo predvidoma sprejet prihodnji teden. Vlada je že sprostila 5,5 milijarde evrov, da bi ublažila negativne učinke visokih cen energije.