Voditelja AfD-ja Alexander Gauland in Tino Chrupalla. Foto: EPA
Voditelja AfD-ja Alexander Gauland in Tino Chrupalla. Foto: EPA

Predsednik notranje obveščevalne službe Thomas Haldenweg je o odločitvi za uvedbo nadzora skrajno desne stranke AfD danes prek videokonference obvestil tudi vse pristojne deželne urade. Več podrobnosti pa nemški organi zaradi interesa preiskave uradno ne razkrivajo.

V AfD-ju so se na odločitev zveznega urada za zaščito ustavne ureditve odzvali z ogorčenjem. Še posebej, ker so za to izvedeli tudi mediji, čeprav naj bi bila tovrstna odločitev tajna, je opozoril predsedujoči AfD-ju Tino Chrupalla. Kot je dejal, se želi na ta način vplivati na "demokratično konkurenco med strankami". Tiskovna predstavnica stranke je odločitev označila kot "popolnoma politično" in da bo stranka ukrepala zoper "nepravično klasifikacijo".

Kot poroča BBC, bo, če se bo to uresničilo, prvič po drugi svetovni vojni, parlamentarna stranka predmet tovrstnega nadzora. Iz nadzora bodo izključeni poslanci stranke in evropski poslanci te stranke.

Obveščevalne službe odločitve zveznega urada niso še komentirale.

Prvi je sicer v Nemčiji o tej odločitvi poročal tednik Spiegel.

Stranka AfD je nastala leta 2013 kot stranka kritikov evropske politike reševanja finančne krize, v naslednjih letih pa je močno pridobivala podporo zaradi svojih protiislamskih in protimigrantskih stališč. Vse več vzvodov moči so prevzeli skrajni desničarji in stranka se je začela obračati močno na desno. Številni ustanovni člani so jo zato zapustili, vendar je stranka začela pridobivati podporo, tudi zaradi migrantske krize, ki je izbruhnila leta 2015.

Stranka je nato dosegla nekaj pomembnih volilnih uspehov in je zdaj prisotna v vseh deželnih parlamentih, v zveznem bundestagu pa je tretja najmočnejša stranka za vladnimi krščanskimi demokrati in socialdemokrati oz. največja opozicijska stranka. Na volitvah leta 2017 je dobila 12,9 odstotka glasov.

Po upadu podpore zdaj stranko podpira od devet do 11 odstotkov volivcev, na vzhodu države ponekod dobiva celo 20 odstotkov podpore.

Odločitev zveznega urada je sledila dvoletnemu zbiranju informacij obveščevalnih agencij, ki je rezultiralo v 800-stranskem poročilu.

Francija prepovedala francoske identitarce

Francoska vlada je danes prepovedala skrajno desno skupino Generacija identitete, ki je postala zloglasna, ko je nedavno v Pirenejih skušala nadzirati mejo s Španijo ter zavračati migrante. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju objavil odlok, s katerim so skupino razpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Minister Darmanin je na Twitterju še zapisal, da skupina spodbuja diskriminacijo, sovraštvo in nasilje. V odloku so zapisali, da so pri odločitvi upoštevali strukturi in vojaško organiziranost skupine, zaradi česar ima lastnosti zasebne milice.