Od septembra bodo lahko potniki brezplačno potovali z različnimi vlaki, ki jih upravlja javno železniško omrežje Renfe. Foto: AP
Od septembra bodo lahko potniki brezplačno potovali z različnimi vlaki, ki jih upravlja javno železniško omrežje Renfe. Foto: AP

Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bodo brezplačne vozovnice veljale za več potovanj z vlaki, ki jih upravljajo javne službe omrežja Cercanías, Rodalies in Media Distance (enakovredno lokalnim in srednje dolgim razdaljam).

Ukrep izključuje vozovnice tako za enkratno vožnjo kot za potovanja na dolge razdalje, poroča javna radiotelevizija TVE.

Vozovnice za več potovanj vključujejo najmanj deset povratnih potovanj.

Ekonomična in do okolja prijazna vožnja

"Ukrep v največji možni meri spodbuja uporabo javnih prevoznih sredstev, ki pri dnevnih prevozih zagotavlja varno, zanesljivo, udobno, ekonomično in trajnostno prevozno sredstvo v teh izrednih razmerah stalnega naraščanja cen energije in goriva," so sporočili s španskega ministrstva za promet.

T. i. shema Renfe je bila objavljena kmalu po tem, ko se je španska vlada zavezala k 50-odstotnemu znižanju pristojbin za javni prevoz, in sicer tistih prevoznih sredstev, katerih lastnica je.

Nemčija z neomejeno mesečno vozovnico

Španija pa ni edina evropska država, ki je sprejela ukrepe za zmanjšanje stroškov javnega prevoza.

Prejšnji mesec je Nemčija uvedla mesečno neomejeno mesečno vozovnico za javni prevoz v višini devetih evrov, ki jo je mogoče uporabiti v lokalnem in regionalnem prometu po vsej državi. Dogovor, ki je del vladnega svežnja energetskih pomoči, naj bi trajal do konca avgusta.

Konec leta 2021 je Avstrija uvedla zelo ugodno "podnebno vozovnico", ki velja za vse vrste javnega prevoza v državi, zato da bi ljudi spodbudila k temu, da se manj vozijo z avtomobili.