Princ Frederik z mamo, kraljico Margareto. Foto: Reuters
Princ Frederik z mamo, kraljico Margareto. Foto: Reuters

83-letna Margareta II. je po smrti britanske kraljice Elizabete II. leta 2022 tudi edina vladajoča monarhinja na svetu, prestol pa je prevzela po smrti svojega očeta, kralja Frederika IX. leta 1972. Za abdikacijo se je odločila po dolgem premisleku po operaciji hrbtenice na začetku leta 2023.

"Ob operaciji začneš popolnoma naravno razmišljati o prihodnosti – ali je prišel čas, da prepustiš odgovornosti naslednji generaciji. Odločila sem se, da je zdaj pravi čas," je dodala in se zahvalila Dancem za podporo v vseh teh letih.

Sorodna novica Margareta II. se bo odpovedala kraljevemu prestolu

Kdo pa je njen sin? Danes 55-letni princ Frederik je bil v svoji mladosti v zgodnjih 90. letih na Danskem znan kot zabave željen, razvajen in uporniški princ, ki je zameril svojima staršema, da sta ga zanemarjala zaradi kraljevih obveznosti, a se je zresnil po magisteriju iz politologije na univerzi Aarhus leta 1995.

Princ Frederik je svojo soprogo Mary Donaldson spoznal med olimpijskimi igrami v Sydneyju. Foto: EPA
Princ Frederik je svojo soprogo Mary Donaldson spoznal med olimpijskimi igrami v Sydneyju. Foto: EPA

Je prvi član danske kraljeve družine, ki je dokončal univerzitetno izobrazbo, ima pa še leto dni mlajšega brata Joachima.

“Ni bil ravno klasični upornik, a mu je bilo kot otroku in mladeniču zelo neprijetno zaradi medijske pozornosti in zavedanja, da bo postal kralj,” je za AFP povedala strokovnjakinja za dansko kraljevo družino Gitte Redder. "Samozavesten je postal šele sredi svojih 20. let."

Del študijskih obveznosti je opravil na prestižni univerzi Harvard v ZDA, kjer je bil vpisan pod psevdonimom Frederik Henriksen, poklon svojemu očetu, francoskemu diplomatu Henriju de Monpezatu, ki je s poroko z Margareto postal princ Henrik. Umrl je leta 2018.

"Ko pride čas, bom vodil to ladjo"

Kasneje je Frederik, ki tekoče govori še angleško, nemško in francosko, služil v danski mornarici, kjer je dobil vzdevek "Pingo", potem ko se je njegova potapljaška obleka med učno uro potapljanja napolnila z vodo, da je moral racati kot pingvin.

Frederik je slovel tudi po svoji žilici za pustolovščine in se leta 2000 odpravil na štirimesečno 3.500 kilometrov dolgo smučarsko odpravo po Grenlandiji.

Večkrat je zaradi svoje ljubezni do vratolomnih prigod pristal tudi v bolnišnici, med drugim zaradi nesreč z motornimi sanmi in s skuterjem. "Nočem se zakleniti v trdnjavo. Hočem biti to, kar sem, človeško bitje," je dejal nekoč in vztrajal, da bo nadaljeval svoj življenjski slog tudi, ko enkrat zasede prestol.

Je pa princ Frederik, podobno kot britanski kralj Karel III., znan tudi kot strasten okoljevarstvenik in je obljubil, da bo dansko "ladjo" varno popeljal v prihodnost, poroča BBC.

“Ko pride čas, bom vodil to ladjo,” je dejal v govoru ob mamini 50-letnici kraljevanja leta 2022. “Sledil ti bom, kot si ti sledila svojemu očetu pri vodenju tisočletne institucije."

Princ Frederik s soprogo Mary. Foto: EPA
Princ Frederik s soprogo Mary. Foto: EPA

S princeso Mary predstavnika liberalne monarhije

Od leta 2004 je poročen z Mary Donaldson, avstralsko državljanko, ki je odrasla na Tasmaniji in delala kot odvetnica, ko je leta 2000 v baru v Sydneyju med olimpijskimi igrami spoznala Frederika.

Kot je zatrdila v enem izmed intervjujev, ni vedela, da je danski princ. "Pol ure kasneje je prišel nekdo do mene in me vprašal – pa ali veš, kdo so ti ljudje?"

Mnogi vidijo v princesi Mary in princu Frederiku predstavnika sodobne, liberalne kraljeve družine z modernimi vrednotami, ki sta skušala svojim štirim otrokom – hčerki Isabelli (16), sinu Christianu (18) ter dvojčkoma Vincentu in Josephine (13) – omogočiti čim bolj normalno otroštvo, zato sta jih tudi vpisala v javne šole.

"Par je moderen, družbeno ozaveščen, sta ljubitelja pop glasbe, moderne umetnosti in športa. Ne predstavljata potencialne revolucije v primerjavi s kraljico, ampak previdno tranzicijo s prilagajanjem času," je za AFP povedal zgodovinar Sebastian Olden-Jørgensen.

V nasprotju z britansko tradicijo princ Frederik ne bo imel formalne slovesnosti ob kronanju, ampak bodo to zgolj oznanili z gradu Amalienborg v Københavnu na isti dan, ko bo prevzel prestol. S tem bo postal kralj Danske, ki je ustavna monarhija in poleg celinske Danske zajema še Grenlandijo in Ferske otoke.