Po nedeljskem incidentu je varnost na Kosovu okrepljena. Foto: Reuters
Po nedeljskem incidentu je varnost na Kosovu okrepljena. Foto: Reuters

Radoičić, ki je po navedbah srbskega predsednika Aleksandra Vučića že odstopil s položaja podpredsednika Srbske liste, je danes prevzel vso odgovornost za organizacijo oboroženega spopada v vasi Banjska, ki ga je mednarodna skupnost označila za teroristično dejanje.

Prek svojega odvetnika Gorana Petronijevića je v izjavi za javnost sporočil, da je skupaj z "rojaki s severa Kosova" 24. septembra prišel v Banjsko. "Razlog za našo vrnitev je bil, da opogumimo srbski narod s tega območja v uporu proti terorju, ki ga prenaša vsak dan," je zapisal v izjavi.

Zagotovil je, da je vse logistične priprave "za obrambo naroda" opravil sam in da to dejanje ni povezano z njegovo preteklo politično dejavnostjo. "O tem nisem obveščal nikogar, niti srbskih oblasti, niti od njih nisem prejel nobene pomoči, ker smo že tedaj imeli različna stališča do vprašanja upora Kurtijevemu terorju," je še zatrdil.

Kosovske oblasti so po napadih priprle šest domnevnih napadalcev, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, vključno s terorizmom. Šest drugih naj bi se po spopadih zdravilo v bolnišnici v Srbiji. Tam je po navedbah Vučića tudi Radoičić.

Oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Nato krepi sile na Kosovu

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je sporočil, da je Severnoatlantski svet – glavni politični organ za sprejemanje odločitev znotraj Nata – odločitev o okrepitvi Kforjevih enot sprejel v četrtek. Dodal je, da prisotnost Kforja krepijo že od maja, in poudaril, da so jo po potrebi pripravljeni dodatno prilagoditi.

"Natova misija Kfor ohranja vidno in hitro odzivno prisotnost po celotnem Kosovu. Vedno bomo sprejemali vse potrebne ukrepe za ohranitev varnega okolja in svobode gibanja za vse ljudi, ki živijo na Kosovu. To počnemo nepristransko in v skladu z našim mandatom Združenih narodov," je še pojasnil.

Sporočilo generalnega sekretarja prihaja dan po tem, ko je tiskovni predstavnik Kforja, polkovnik Andrea Gallieni, za albanski portal ABC News zanikal okrepitve Natove misije na Kosovu in dejal, da so enote zgoščene le na najobčutljivejših območjih.

Članice Nata so na današnji seji sveta izrazile globoko zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na severu Kosova. Vse strani so pozvale, naj nemudoma poskrbijo za deeskalacijo. Obenem so še pozvale Beograd in Prištino, naj se vključita v dialog pod okriljem Evropske unije. To je po njihovih besedah edini način za rešitev odprtih vprašanj in ključnega pomena za trajno varnost na Kosovu in stabilnost v regiji.

Srbija se zavzema, da bi skrb za varnost na severu Kosova namesto kosovske policije prevzel Kfor, ki ga vidi kot edino legitimno oboroženo silo na Kosovu. K temu je Nato že v torek pozval srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Njegovo zahtevo je v četrtek ponovil srbski veleposlanik v ZDA Marko Đurić, ki je dejal, da Srbija želi, da policijske organe v regiji zaradi povečanja števila etničnih spopadov začasno zamenja Kfor.