Italijani so najdlje ohranjali obvezne maske v javnem prometu. Foto: EPA
Italijani so najdlje ohranjali obvezne maske v javnem prometu. Foto: EPA

To bo po vseh pričakovanjih vodila skrajno desna stranka Bratje Italije, ki ne skriva svojega nasprotovanja ukrepom za omejevanje okužb.

Vlada Maria Draghija je v petek sporočila, da ne bo podaljšala veljavnosti predpisov, ki zahtevajo nošenje obraznih mask FFP2 v javnem prevozu, vendar pa je še za en mesec podaljšala obveznost nošenja zaščitnih mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Do 31. oktobra, ko se zdajšnji ukrepi iztečejo, v Italiji pričakujejo oblikovanje nove vlade pod vodstvom voditeljice stranke Bratje Italije Giorgie Meloni, ki pa ima do omejevanja pandemije drugačno stališče kot Draghi.

Mario Draghi žezlo prepušča najverjetnejši novi premierki Giorgii Meloni. Foto: EPA
Mario Draghi žezlo prepušča najverjetnejši novi premierki Giorgii Meloni. Foto: EPA

Ko so v Italiji lani pozimi uvedli obvezno cepljenje za nekatere kategorije delavcev ter pogoj PCT (prebolel, cepljen ali testiran) za vstop v javne prostore, je Meloni te omejitve močno kritizirala.

Gemmato proti obveznemu cepljenju

Prav tako je omejitvam nasprotoval strankarski vodja za zdravstveno politiko Marcello Gemmato, ki je za časopis La Repubblica dejal, da se je stranka izrekla proti covidnim potrdilom. Po njegovih besedah potrdilo zagotavlja le "lažno varnost," saj se lahko ljudje tudi po cepljenju okužijo in širijo novi koronavirus.

Gemmato je dejal, da bi morala biti cepiva namenjena starejšim in tistim z zdravstvenimi težavami, vendar ne bi smela biti obvezna, in dodal, da se obveznost cepljenja zdravstvenih delavcev ne bo podaljšala, ko se bo ta ukrep konec leta iztekel.

Število primerov okužb s koronavirusom v Italiji spet nekoliko narašča, od začetka pandemije je v Italiji umrlo več kot 177.000 ljudi s koronavirusom.