Od petka bodo v Srbijo tudi tujci lahko vstopali brez testov ali posebnih dovoljenj, prav tako bo odpravljena obvezna samoizolacija.

Mejni prehod Tabanovci med Srbijo in Severno Makedonijo (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Mejni prehod Tabanovci med Srbijo in Severno Makedonijo (fotografija je arhivska). Foto: EPA

"Mejo bodo lahko prehajali tudi državljani drugih držav. Ko govorimo o mejah, je to zunanja meja Evropske unije. Ne moremo je odpreti enostransko," pravi srbski zunanji minister Ivica Dačić.

S prvim junijem naj bi bilo popolnoma sproščeno vstopanje iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore in Severne Makedonije. Če bo katera od sosed za vstop k njim zahtevala negativen test, ga bo mogoče v Srbiji opraviti za okoli 50 evrov. Prav včeraj so se o odprtju medsebojnih meja s 1. junijem dogovorili tudi voditelji Srbije, Bolgarije in Grčije.

Odpiranje mej med državami na Balkanu

Borisov: Prosto gibanje brez karantene
"Omogočili bomo prosto gibanje brez karantene zaradi poslovnih, osebnih, diplomatskih, človekoljubnih in transportnih razlogov,"
je napovedal bolgarski premier Bojko Borisov. Na meji bo treba izpolniti posebno izjavo, prehod bo mogoč tudi za turiste, v Grčijo sicer šele po 15. juniju. Pridružila naj bi se tudi Romunija, kjer so zaradi rahljanja ukrepov na meji z Madžarsko nastajale velike gneče.

V Bosni in Hercegovini bodo prehajanje mej za tujce sprostili 1. junija, pod kakšnimi pogoji, se še ne ve. Že prej bodo lahko vstopali tuji poslovneži, študenti ‒ s starim negativnim testom in potrdilom podjetja oziroma institucije, kamor prihajajo. V Črni gori, kjer že 15 dni ne zaznavajo nobenega novega primera okužbe, nujno pa potrebujejo turiste, naj bi odločitev sprejeli v kratkem, podobno v Severni Makedoniji. V Albaniji pa naj bi meje, najprej s Kosovom, odprli še ta mesec.