Lajčak je na obisku na Kosovu in v Srbiji. Foto: EPA
Lajčak je na obisku na Kosovu in v Srbiji. Foto: EPA

Napetosti med Beogradom in Prištino so se močno povečale po 24. septembru, ko je približno 30 oboroženih Srbov vdrlo v vas Banjska na pretežno srbskem severu Kosova in se zabarikadiralo v srbski pravoslavni samostan. Policija je po streljanju, v katerem so bili ubiti trije napadalci in kosovski policist, znova zavzela samostan.

Lajčak je na obisku v regiji s posebnim odposlancem ZDA za Zahodni Balkan Gabrielom Escobarjem in predstavniki Francije, Nemčije ter Italije.

"Napadi v Banjski so spremenili marsikaj in jih je treba ustrezno raziskati ... Hkrati pa je treba nadaljevati dialog," je dejal Lajčak po današnjem srečanju s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem. "Če ne bo dialoga, se lahko zgodi ponovitev stopnjevanja."

Strelski spopad prejšnji mesec je povzročil zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede razmer na Kosovu, kjer večino predstavljajo etnični Albanci.

Po pogovorih s Kurtijem je skupina odpotovala še na srečanje s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. "Brez normalizacije odnosov ni evropske prihodnosti za Srbijo in Kosovo," je po pogovorih dejal Lajčak. Dodal je, da bodo o dialogu med Beogradom in Prištino razpravljali tudi na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov EU-ja.

Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić in Gabriel Escobar v Beogradu. Foto: Reuters
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić in Gabriel Escobar v Beogradu. Foto: Reuters

Približno 50.000 Srbov, ki živijo na severu Kosova, ne priznava prištinskih institucij in kot glavno mesto vidi Beograd. V zadnjih letih so se pogosto pojavljali spopadi s kosovsko policijo in mednarodnimi mirovnimi silami, nasilje pretekli mesec pa je bilo najhujše v zadnjih letih.

Lajčak je pozval Prištino, naj si začne prizadevati za vzpostavitev združenja srbskih občin, ki bi omogočilo večjo avtonomijo večinsko srbskim območjem. Kurti je predlog zavrnil z argumentom, da bi avtonomija lahko privedla do odcepitve večinsko srbskega območja in njegove združitve s Srbijo.

Prištinske oblasti Beograd obtožujejo, da oborožuje in podpira srbske borce v Banjski, kar srbske oblasti zanikajo. Lajčak je Beograd, ki noče priznati neodvisnosti Kosova in ga ima še vedno za del svojega ozemlja, pozval, naj razišče dogodke in kaznuje vse storilce na svojem ozemlju.