Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Odpovedujem se svojemu položaju," je v izjavi za javnost sporočila predsednica. Priznala je, da je naredila napako, ter se opravičila vsem žrtvam in tistim, ki jih je prizadela.

"Za pomilostitev sem se odločila v prepričanju, da obsojeni ni zlorabil ranljivosti otrok, ki so mu bili zaupani. Motila sem se, saj sta pomilostitev in neutemeljitev vzbudila dvom o ničelni toleranci do pedofilije," je dejala.

Protestniki so bili kritični tudi do nekdanje pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev. Tudi ona je danes kmalu za predsednico napovedala umik iz javnega življenja. Varga, ki je z ministrskega položaja nedavno odstopila zaradi kandidature za evropsko poslanko, je ob tem sporočila, da se umika tudi s čela kandidatne liste in odstopa s položaja poslanke v madžarskem parlamentu.

Pomiloščeni namestnik direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske je za pomoč nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zločinov dobil tri leta in štiri mesece zapora. Žrtve je prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor, ki je spolno zlorabljal otroke in mladostnike, je bil obsojen na osem let zapora.

Zaradi pomilostitve, za katero je v javnost izvedela šele pred nekaj dnevi, so k protestom pozvali opozicijska stranka Momentum ter študentske in druge organizacije.

Madžarski premier Viktor Orban, sicer politični somišljenik predsednice, se je v četrtek na sporno pomilostitev odzval tako, da je v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve obsojencev zaradi kaznivih dejanj, storjenih nad otroki. Novak je ob tem zatrdila, da bi tovrstno spremembo ustave podprla.

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska na položaju predsednika Madžarske.

Odstopila madžarska predsednica