Claudio Durigon je odstopil zaradi neprimernega predloga.  Foto: EPA
Claudio Durigon je odstopil zaradi neprimernega predloga. Foto: EPA

Poslanec Claudio Duringo iz Salvinijeve stranke Liga je zanetil val zgražanja med poslanci s predlogom, da bi trg v parku mesta Latina, kjer je odrasel, znova preimenovali v trg Arnalda Mussolinija, brata fašističnega voditelja Benita Mussolinija.

Poslanci so zahtevali njegov odstop, sicer so zagrozili z vložitvijo zahteve za glasovanje o zaupnici vladi italijanskega premierja Maria Draghija.

"Jasno je, da je moj predlog glede parka Latina, pa čeprav je bil podan v dobri veri, napaka," je dejal Claudio Durigon. "Žal mi je, da me povezujejo s fašizmom, ki ga na noben način ne podpiram. Nisem in tudi nikoli nisem bil fašist," je dejal skesani politik.

Občinski park se je v preteklosti sicer že imenoval po Mussolinijevem bratu, a so ga leta 2017 preimenovali v Falcone-Borsellino po sicilijanskih tožilcih Giovanniju Falconeju in Paolu Borselliniju, ki jima je sodila mafija leta 1992.

"Hotel sem se le pokloniti spominu mesta, in ne primerjati imen sodnikov z Mussolinijevim bratom ali celo potegniti vzporednice med njimi," je še dejal po poročanju portala Euronewsa.

Politik je dejal, da je postal "žrtev medijev" in "načrtna tarča" političnih sil.