Polotok Reykjanes je po 800 letih mirovanja postal znova ognjeniško dejaven. Foto: Reuters
Polotok Reykjanes je po 800 letih mirovanja postal znova ognjeniško dejaven. Foto: Reuters

Islandski meteorološki urad je sporočil, da je ognjenik lavo bruhal 50 metrov visoko, medtem ko dolžina razpoke v tleh znaša 2,5 kilometra in še narašča. Ognjenik je izbruhnil kmalu po tem, ko se je na istem polotoku umiril osem tednov trajajoči izbruh.

Urad je prav tako poročal o kopičenju 20 milijonov kubičnih metrov magme pod krajem Svartsengi, kjer stoji geotermalna elektrarna, ki 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes oskrbuje z elektriko in vodo. Zaposlene v elektrarni so sicer evakuirali že decembra po prvem izbruhu ognjenika na polotoku in zdaj večinoma deluje na daljavo.

Letališče Keflavik pri Reykjaviku obratuje kot običajno, je navedeno na spletni strani letališča.

Izbruh na polotoku Reykjanes, kjer živi približno 30.000 ljudi, je že osmi od leta 2021, potem ko je polotok po 800 letih mirovanja znova postal ognjeniško dejaven.

Ognjenik je povzročil motnje v daljinskem ogrevanju, zaprl ključne ceste in porušil več hiš v ribiškem mestu Grindavik, kamor se je od evakuacije konec leta 2023 vrnilo le nekaj prebivalcev. Islandska policija je sporočila, da je civilna zaščita v stanju visoke pripravljenosti, oblasti pa so znova odredile evakuacijo mesta.

Bližnje geotermalno zdravilišče Modra laguna so zaprli, njegove goste pa evakuirali. Da bi preprečili nadaljnjo škodo, lavo z umetnimi pregradami usmerjajo stran od mesta, zdravilišča in geotermalne elektrarne v Svartsengiju.

Na Islandiji znova izbruhnil ognjenik