Foto: EPA
Foto: EPA

Do sobote je bilo v laboratorijih po svetu potrjenih 92 primerov opičjih koz, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Primeri so bili potrjeni v 12 državah, ki za to bolezen niso endemične. O sumu na bolezen po novem poročajo tudi s Kanarskih otokov, iz Grčije in Belgije, kjer so uvedli obvezno tritedensko karanteno za tiste, ki imajo potrjeno okužbe z opičjimi kozami.

Prvo okužbo so potrdili tudi v Avstriji, kjer je bil hospitaliziran 35-letnik. Dokončna diagnoza naj bi bila znana najpozneje v ponedeljek zjutraj, a moški kaže značilne simptome, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu.

Epidemiološke preiskave se nadaljujejo, a za zdaj ni bila potrjena povezava s potovanji na endemična območja. Foto: Reuters
Epidemiološke preiskave se nadaljujejo, a za zdaj ni bila potrjena povezava s potovanji na endemična območja. Foto: Reuters

Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na začetku tedna začele sledenje vseh stikov okuženih. Odločitve o tem, ali bo opičje koze po novem treba obvezno prijaviti in ali bodo morali okuženi v karanteno, medtem še ni, je pa v rokah WHO-ja in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

Tvegan je tesen fizični stik z okuženo osebo

Trenutne informacije kažejo, da so primeri v glavnem, ne pa izključno, prepoznani pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pomoč so večinoma poiskali v zdravstvenih domovih. Okužbi naj bi bili sicer najbolj izpostavljeni tisti, ki imajo tesen fizični stik z okuženo osebo, ki že kaže simptome.

V zadnjem valu okužb do zdaj ni bil zaznan primer smrti, povezan s to boleznijo. Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, namreč povzroča blažjo obliko bolezni.

A zaradi atipičnega širjenja bolezni WHO poziva h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni in izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju stikom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Izbruh med festivalom ponosa

Mobilna savna v Budimpešti. V Madridu so v petek zaprli savno, ki je bila prepoznana kot mogoč prostor okužbe. Foto: EPA
Mobilna savna v Budimpešti. V Madridu so v petek zaprli savno, ki je bila prepoznana kot mogoč prostor okužbe. Foto: EPA

Španija medtem preučuje skupek okužb z opičjimi kozami na priljubljenem turističnem otoku Gran Canaria. Izbruh naj bi se zgodil v okviru festivala ponosa Maspalomas, ki se je na otoku dogajal od 5. do 15. maja in se ga je udeležilo približno 80.000 ljudi iz Španije in drugih držav.

Virus naj bi odkrili pri moških iz Madrida in sosednjega otoka Tenerife, pa tudi pri Italijanih. Vsi so potrdili, da so se udeležili festivalskih slavij. V Madridu so že v petek zaprli tudi savno, ki je bila prepoznana kot mogoč prostor okužbe.

O prvem sumu poročajo tudi iz Grčije. Tamkajšnja nacionalna zdravstvena organizacija EODY je potrdila, da preiskujejo prvi morebitni primer okužbe, a ga še niso dokončno potrdili. Okužen bi lahko bil angleški turist, ki je bil z asimptomatskim spremljevalcem sprejet v bolnišnico Atikon.