Naselje Sele na avstrijskem Koroškem sodi v občino Žitara vas, ki je bila uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami. Foto: Televizija Slovenija
Naselje Sele na avstrijskem Koroškem sodi v občino Žitara vas, ki je bila uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami. Foto: Televizija Slovenija

Sodišče ga je obtožb prvič oprostilo že marca lani, a se je tožilstvo pritožilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vas Sele leži v občini Žitara vas, ki je bila uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami, kot je bilo dogovorjeno s kompromisnim dogovorom leta 2011 o postavitvi dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. Vendar na tem seznamu ni bilo vasi Sele.

Danes 86-letni koroški Slovenec Franc Kukovica se s tem ni strinjal in je na tablo, ki označuje ime naselja, kar sam nalepil še napis v slovenščini. Njegov odvetnik Rudi Vouk je to dejanje utemeljil s tem, da je bilo ob popisu leta 2001 v tej vasi več kot 15 odstotkov slovensko govorečih prebivalcev in bi zato morala biti tudi ta vas uvrščena na seznam krajev z dvojezičnimi tablami.

"Legitimno dejanje političnega protesta"

Dejanje svojega klienta je odvetnik, ki je imel zagovor pred prizivnim sodiščem v slovenščini, hkrati pa se je kar sam prevajal v nemščino, označil za "legitimno dejanje političnega protesta", s katerim je klient želel opozoriti na zlorabo ustavnega določila in neupravičeno neenakovredno obravnavo njegove vasi v primerjavi z drugimi kraji s podobnim deležem slovensko govorečega prebivalstva.

Oprostitev Slovenca, ki je na Avstrijskem Koroškem prilepil slovensko ime kraja