Vrh voditeljev višegrajske četverice v Krakovu. Od leve proti desni predsedniki vlad Slovaške, Igor Matovič, Poljske, Mateusz Morawiecki, Madžarske, Viktor Orban, in Češke, Andrej Babiš. Foto: EPA
Vrh voditeljev višegrajske četverice v Krakovu. Od leve proti desni predsedniki vlad Slovaške, Igor Matovič, Poljske, Mateusz Morawiecki, Madžarske, Viktor Orban, in Češke, Andrej Babiš. Foto: EPA

Madžarski premier Viktor Orban je po srečanju v Krakovu na Poljskem dejal, da je pozval k ločitvi cepljenja od politike. Kot je še dejal Orban, ne obstajajo zahodna in vzhodna cepiva, pač pa zgolj učinkovita in neučinkovita.

Matovič: Virus ne izbira med Zahodom in Vzhodom
Pri tem ga je podprl slovaški premier Igor Matovič, ki je potrdil, da so na današnjem srečanju govorili tudi o ruskem cepivu proti covidu-19 Sputnik V. "Zaščite zdravja in človeških življenj ni mogoče povezati z geopolitiko, saj virus ne izbira med Zahodom in Vzhodom," je dejal slovaški premier.

Madžarska začela cepiti z ruskim cepivom Sputnik V
Madžarska je pretekli teden kot do zdaj edina država EU-ja začela cepiti z ruskim cepivom Sputnik V. Budimpešta je naročila do zdaj dva milijona odmerkov ruskega cepiva. Poleg tega je pri kitajskem proizvajalcu Sinopharm naročila pet milijonov odmerkov.

Morawiecki: Cepiva morajo biti preverjena, cepljenje pa prostovoljno
Poljski premier Mateusz Morawiecki je izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnega tretjega vala pandemije covida-19. Dodal je, da razume zahtevo kolegov Orbana in Matoviča pri čimprejšnji dobavi cepiv, ne glede na to, od kod prihajajo, a poudaril, da je potrebno, da gre za preverjena cepiva, cepljenje pa mora biti prostovoljno. Evropsko komisijo je Morawiecki pozval, naj izkoristi svojo ekonomsko težo in bolj pritisne na zahodne proizvajalce cepiv, da izpolnijo svoje pogodbene obveznosti.

Na jubilejnem vrhu tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Vrha višegrajske četverice ob 30-letnici te skupine se je udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V sprejeti deklaraciji so se premierji višegrajske četverice zavzeli za okrepitev regionalnega sodelovanja in boja proti pandemiji. Slovaški premier je na današnji tiskovni konferenci tudi dejal, da je namen višegrajske skupine poiskati skupne rešitve in stališča, o njih razpravljati ter jih nato zastopati znotraj Evropske unije.

Orban: Skrivnost uspeha v nadaljnjem tesnem sodelovanju
Predsednik madžarske vlade pa je poudaril, da se skrivnost uspeha te skupine za naslednjih 30 let skriva v nadaljnjem tesnem sodelovanju vseh štirih držav. Višegrajski forum za sodelovanje je dobil ime po madžarskem mestu Višegrad, kjer so ga 15. februarja 1991 ustanovili predsedniki Madžarske, Poljske in takratne Češkoslovaške. Zadnja se je leta 1993 razdelila na dve državi, Češko in Slovaško.