Na nekaterih voliščih so se vile dolge vrste volivcev. Foto: Reuters
Na nekaterih voliščih so se vile dolge vrste volivcev. Foto: Reuters

Orban je nekaj pred 23. uro razglasil zmago. Malo pozneje je opozicijski vodja Peter Marki-Zay priznal poraz.

Po več kot 80 odstotkih preštetih glasov kaže, da bo imel Fidesz v 199-članskem parlamentu 135 sedežev, opozicija pa 57.

Volišča so se sicer zaprla ob 19. uri, vzporednih volitev pa ni bilo.

"Samozavesten sem" in "upam na veliko zmago", je na vprašanja novinarjev o tem, kakšen izid pričakuje, odgovoril Orban. Na vprašanje, ali bi izgubo sedanje dvotretjinske večine Fidesza v parlamentu razumel kot poraz, je odvrnil, da po 16 letih v opoziciji in 16 letih na oblasti upa, da bodo danes "na koncu v plusu". Je pa zatrdil, da bo sprejel vsak izid, tudi če ne bo zmagal.

Orban je glasoval na volišču v Budimpešti. Foto: EPA
Orban je glasoval na volišču v Budimpešti. Foto: EPA

Orban je ponovil, da so današnje volitve nekaj posebnega, saj spričo dogajanja v Ukrajini zadevajo "vprašanja vojne in miru". "Ta vojna je v naši soseščini, med dvema velikima državama, in mi se vanjo ne smemo vmešati," je poudaril in opozoril, da se bo nasilje v Ukrajini zavleklo. Opozicija se po njegovem ne zaveda resnosti situacije in bi lahko Madžarsko potegnila v konflikt, kar pa bi bila "tragedija".

"Na današnjih volitvah šteje vsak in vsi glasovi," je po oddaji glasu v mestu Hodmezovasarhely poudaril tamkajšnji konservativni župan Marki-Zay, ki se je na volišče odpravil po maši. Kot je poudaril, lahko namreč en sam glas spremeni izid volitev v enem samem volilnem okraju, ta pa lahko usodno vpliva na rezultat celotnih parlamentarnih volitev.

Marki-Zay je sodržavljanom znova položil na srce, da predstavljajo današnje volitve resnično izbiro in da tokrat ne gre le za priložnost oddati glas, ampak prvič po 12 letih za priložnost odločiti se za spremembo.

Združena opozicija je na volitve šla s kandidatom za premierja Petrom Marki-Zayjem. Foto: EPA
Združena opozicija je na volitve šla s kandidatom za premierja Petrom Marki-Zayjem. Foto: EPA

Orbanovi vladi je očital, da je naredila prav vse, kar je lahko, da bi utrdila svojo oblast, "vključno z manipuliranjem meja volilnih okrožij, monopolizacijo medijev in odpravo neodvisnih sodišč z ustavnim sodiščem na čelu". "Medtem ko na Madžarskem danes ni demokracije in svobodnih volitev, pa imamo še vedno možnost, da strmoglavimo najbolj skorumpirano vlado v madžarski zgodovini," je bil oster.

Orban je sicer na vprašanja novinarjev nasprotno vztrajal, da so volitve poštene in odkrite ter da so imeli v kampanji vsi možnost prepričati volivce.

Do 13. ure se je po navedbah državne volilne komisije volitev udeležilo dobrih 40 odstotkov upravičencev. Leta 2018, ko je bila udeležba na koncu malo več kot 70-odstotna, je do te ure glasovalo 42,3 odstotka volilnih upravičencev. Do 17. ure je nato udeležba narasla na slabih 63 odstotkov, kar je primerljivo z volitvami pred štirimi leti in precej več kot leta 2014.

Ker na Madžarskem ni volilnega molka, so današnje izdaje glavnih madžarskih časopisov volilno obarvane. Med drugim ponavljajo Orbanov slogan, da so volitve izbira "med mirom in vojno", pri čemer naj bi sedanja vlada prebivalcem zagotavljala mir, med drugim s svojim nasprotovanjem dobavi orožja Ukrajini, medtem ko opoziciji očita, da želi državo povleči v ukrajinsko vojno.

Takoj po zaključku glasovanja se je začelo preštevanje glasov. Foto: Reuters
Takoj po zaključku glasovanja se je začelo preštevanje glasov. Foto: Reuters

Velikih televizijskih soočenj ni bilo

V soboto so potekala še zadnja predvolilna zborovanja opozicije. Velikih televizijskih soočenj na Madžarskem ni bilo, opozicija pa v glavnih medijih praktično ni dobila omembe vrednega prostora. Zato se je preusmerila predvsem na prepričevanje ljudi preko spleta in neposredno na shodih.

Orban je po drugi strani stavil na zaprta srečanja s svojimi zvestimi podporniki, na katerih se je lahko izognil neprijetnim vprašanjem. Edini večji javni shod, ki se ga je udeležil, je potekal v petek.

Opozicija, ki je bila dolga leta povsem razklana, je lani uspela združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom Marki-Zayjem. S tem so se v državi po več kot desetletju odprle realne možnosti za menjavo oblasti.

Fideszu koristi volilni sistem

V večini anket je opozicija za nekaj odstotnih točk zaostajala za Orbanovo stranko Fidesz. Poleg tega vladajočim koristi volilni sistem, ki ga je Fidesz s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu v preteklih letih dodobra spremenil sebi v prid – med drugim z zarisovanjem meja volilnih okrožij in razširitvijo volilne pravice na etnične Madžare v tujini, ki praviloma družno glasujejo zanj.

Volišča so bila odprta od 6. do 19. ure. Foto: Reuters
Volišča so bila odprta od 6. do 19. ure. Foto: Reuters

Opozicija sicer uživa višjo podporo v velikih mestih z Budimpešto na čelu, medtem ko je podeželje precej bolj naklonjeno Orbanu.

Odločilnih naj bi bilo okoli 30 volilnih okrajev, za katere ni mogoče z gotovostjo napovedati, ali bo na neposrednih volitvah po večinskem sistemu slavil kandidat opozicije ali Fidesza.

106 poslank in poslancev namreč volivci izbirajo neposredno v volilnih okrajih, pri čemer je za zmago dovolj že relativna večina glasov. Preostalih 93 poslank in poslancev izbirajo posredno s strankarskih list.

Ob volitvah tudi referendum o zakonu proti LGBT

Istočasno je danes potekal še vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ, s katerim naj bi želeli vladajoči na volišča predvsem privabiti čim več svojih volivcev. Do 17. ure je bila udeležba 62-odstotna, s čimer je referendum veljaven.

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev.

Madžari volili nov parlament