Orban je dejal, da je prišlo do razhajanj z EPP-jem. Foto: EPA
Orban je dejal, da je prišlo do razhajanj z EPP-jem. Foto: EPA

Kot je še dejal, je v stiku s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in predsednikom italijanske skrajno desne Lige Matteom Salvinijem.

Ob tem je madžarski premier napovedal, da naj bi kmalu sledilo srečanje, na katerem bodo zastavili načrte za skupno prihodnost.

Fidesz je nedavno zapustil največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko (EPP), v četrtek pa je izstopil še iz stranke. Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je v Evropskem parlamentu članica skupine Evropskih konservativcev in reformistov, Liga pa članica skupine Identiteta in demokracija (ID).

Glede članstva Fidesza v EPP-ju od leta 2000 je Orban danes dejal, da je bilo "dobro, lepo, dovolj". Prva razpoka med Fideszom in EPP-jem se je sicer pokazala med množičnim prihodom beguncev v Evropo leta 2015, do razhajanj pa je prihajalo tudi že prej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Orban je še ocenil, da Fidesz znotraj EPP-ja ni dobil dovolj podpore in kot primer navedel področja davkov, bank ter multinacionalk. "Očitno je postalo, da prihaja do razhajanj v našem razmišljanju", je še dejal madžarski premier.

Namesto da bi podprl Madžarsko in druge vlade v boju proti covidu-19, je EPP spremenil pravila, da bi "še bolj pritisnil na nas". V takšnih okoliščinah je najbolje "vzeti klobuk in oditi", je še dejal Orban.

Orban se povezuje s somišljeniki iz Italije in Poljske