Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

"Zdaj je treba oblikovati evropsko demokratično desnico brez EPP-ja," je zapisal Orban na Facebooku. "EPP je končno postal privesek evropske levice," je dodal. Po njegovi predstavi bi bila nova evropska desnica "dom vseh evropskih državljanov, ki si ne želijo prebežnikov, multikulturalizma, ki niso zasvojeni z LGBT-manijo, ki varujejo krščanske vrednote, spoštujejo nacionalno suverenost".

Fidesz je v sredo izstopil iz EPP-ja takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst. Zdaj se pričakuje tudi izključitev Fidesza iz stranke EPP.

EPP sprejel spremembe poslovnika, Fidesz zapušča skupino

Orban v objavi na Facebooku ni podal pojasnil, kako in v kakšni obliki bi lahko sodeloval s strankami bolj desno od EPP-ja. V Evropskem parlamentu so trenutno te zbrane v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID).

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu.
Po več letih razprav v EPP-jo o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.