Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi močnega vetra ponekod v državi še veljajo omejitve v prometu za nekatera vozila, prekinjeno pa je tudi obratovanje več trajektnih linij, so sporočili iz zveze Hrvatski avtoklub (Hak).

V Vukovarsko-sremski županiji je v soboto umrl človek, ki je poskušal rešiti svoj čoln in se pri tem utopil, je v nedeljo za hrvaško televizijo RTL povedal poveljnik civilne zaščite Damir Trut. Dva človeka sta se poškodovala v Zagrebu ter po eden v Osijeku, Bijelovarju in v Splitu.

Trut je pojasnil, da so v klicnem centru 112 v nedeljo prejeli okoli 3000 klicev, medtem ko jih imajo običajno po tisoč na dan.

Orkanski veter je povzročil veliko gmotno škodo. Podiral je drevesa ter poškodoval stavbe in avtomobile. Najhuje je bilo v Splitu, kjer je pihal tudi z močjo do 153 kilometrov na uro.

Razmere so se medtem umirile, a v nekaterih predelih države še naprej pričakujejo močan veter, posebno na Velebitu in Biokovem, je še opozoril poveljnik civilne zaščite. Za Kvarner in Dalmacijo danes velja oranžno vremensko opozorilo, za zahodno obalo Istre pa rumeno.

Zaradi orkanskega vetra in snežnih neviht so bile v Srbiji v nedeljo po poročanju lokalnih medijev zaprte številne ceste, več kot 25.000 ljudi je ostalo brez elektrike.

V Črni gori so promet ovirala podrta drevesa, nastala je škoda na komunalni infrastrukturi, cestah, stanovanjskih objektih in vozilih. Veter je s teras stanovanj in lokalov odnašal pohištvo in prevračal smetnjake.

Vreme je povzročalo težave tudi v Bosni in Hercegovini, kjer je med drugim v Mostarju z ene od cerkva odneslo streho.