Francoski predsednik Emmanuel Macron je po današnjem pogovoru slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju čestital za odličen dosežek slovenskih kolesarjev na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron je po današnjem pogovoru slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju čestital za odličen dosežek slovenskih kolesarjev na Dirki po Franciji. Foto: EPA

"Danes smo odprli novo poglavje v najinih čisto delovnih odnosih in poglobljenem sodelovanju med državama," je izjavil slovenski predsednik Borut Pahor in dodal, da bi lahko, "če bodo dovoljevale okoliščine", francoskega predsednika že do konca leta gostili v Sloveniji.

Pahor je današnji pogovor označil kot "dolg, iskren in izčrpen", prevladovala pa je tema prenove Evrope. Dodal je, da imata s francoskim predsednikom veliko skupnih pogledov.

"Skupaj si želimo narediti veliko stvari, predsednik Pahor je prepričan Evropejec z voljo za uresničitev ambiciozne vizije bolj demokratične in suverene Evrope. Govorila sva o tem, kako bi sodelovali, tudi v luči zaporednih predsedovanj najinih držav EU-ju. Imela sva zelo dobre pogovore," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

V enotnosti 27 držav članic Unije tako oba vidita perspektivo za njeno kohezivnost navznoter in navzven in "ne v tem, da se zaradi neučinkovitosti mogoče bruseljskih institucij zdaj začenjajo neko nezaupanje v evropski projekt in koraki nazaj, v recimo suverenistično politiko".

Francoskega predsednika je zanimalo tudi Pahorjevo mnenje o razvoju dogodkov na Zahodnem Balkanu in širitvi EU-ja, njegovo videnje razlik med Zahodom in Vzhodom znotraj EU-ja ter njegova privrženost temu, da bi EU ne glede na razlike ostal enoten. Slovenski predsednik nasprotuje temu, da bi se zaradi zastoja v razvoju EU-ja posamezne države začele povezovati "regionalno, tudi politično in vrednostno".

Po Pahorjevih besedah potrebujemo vizijo, ki bo dovolj ustrezna za potrebe EU-ja v naslednjih petih, desetih letih. "To fragmentirano sodelovanje ne bi več koristilo enotnosti, ampak bi jo ogrožalo," je dodal.

Pahor z Logarjem na kolesarski dirki po Franciji

Pahor z delovnim srečanjem pri Macronu nadaljuje redni dialog z voditelji, s katerimi deli svoje razmisleke in prizadevanja za skupno evropsko prihodnost. Pred kratkim se je v Berlinu sestal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, s katerim sta se zavzela za močno in enotno Evropsko unijo.

Pahor je v Pariz prispel že v nedeljo, ko je bil skupaj z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem med navijači na finalu kolesarske dirke po Franciji, na kateri sta slavila zmago slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič. "Ves svet je lahko videl Francijo, videl pa je tudi odličnost slovenskih kolesarjev, imata številki ena in dve na Dirki po Franciji, kar je izjemno. Zelo ste lahko ponosni. Pogačar bo tekmoval še veliko let, saj je danes star komaj 22 let; Rogliča že dobro poznamo in je bil tudi odličen," je dejal francoski predsednik.

Pahor na obisku pri Macronu