Papež je zaradi bolezni nedeljsko molitev opravil v kapeli svoje rezidence v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež je zaradi bolezni nedeljsko molitev opravil v kapeli svoje rezidence v Vatikanu. Foto: Reuters

Predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je dejal, da je slikanje pljuč v eni izmed rimskih bolnišnic izključilo bojazen, da ima papež pljučnico, je pa razkrilo vnetje v pljučih, ki mu povzroča težave z dihanjem.

"Njegovo stanje je dobro. Nima vročine in tudi težave z dihanjem se izboljšujejo. Da bi mu olajšali okrevanje, smo preložili nekatere pomembne obveznosti, predvidene v naslednjih dneh, da bi jim pozneje lahko namenil dovolj časa in energije. Druge, ki so institucionalne narave ali jih je glede na njegovo trenutno zdravstveno stanje lažje izvesti, pa smo ohranili," je dodal Bruni.

Ko je papež še kot otrok živel v Argentini, so mu zdravniki odstranili del pljuč.

Namerava odpotovati v Dubaj

Papež Frančišek je v soboto odpovedal vse načrtovane avdience, v nedeljo pa je tradicionalno molitev angelovega češčenja s prenosom v živo opravil v kapeli svoje rezidence v Vatikanu namesto pred oknom apostolske palače kot običajno. 86-letni papež je bil med nedeljsko molitvijo videti izčrpan in je občasno kašljal. Kljub temu je potrdil, da bo konec tedna v skladu z načrti odpotoval v Dubaj na podnebno konferenco COP28.

Na začetku novembra je Frančišek zaradi prehlada manjkal na srečanju z evropskimi rabini, junija pa je bil operiran zaradi trebušne kile in je devet dni preživel v bolnišnici.

Papeževo zdravstveno stanje stabilno