Papež je imel danes pred operacijo še redno tedensko avdienco na Trgu svetega Petra. Foto: Reuters
Papež je imel danes pred operacijo še redno tedensko avdienco na Trgu svetega Petra. Foto: Reuters

Vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je po današnjem sprejemu papeža v bolnišnici sporočil, da mu bodo popoldne ob splošni anesteziji opravili operacijo z odprto trebušno steno, da bi preprečili zaporo črevesja.

Po njegovih besedah je bila operacija nujna zaradi ukleščene trebušne kile, ki je Frančišku povzročala bolečine in težave s črevesjem. Povedal je še, da ima pooperativno kilo, ki nastane na mestu predhodne operacije.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je nato okoli 18. ure iz virov blizu papežu izvedela, da je operacija končana in da so ga že premestili v njegovo stanovanje v desetem nadstropju klinike.

Uspešen zaključek operacije so pozneje z objavo na Telegramu potrdili tudi v tiskovnem uradu Svetega sedeža. Sporočili so, da je operacija trajala tri ure in je potekala brez zapletov.

Ansa je pred tem poročala, da bo papeža operiral zdravnik, ki ga je že pred dvema letoma operiral na črevesju.

Okrevanje bo trajalo več dni

Iz Vatikana so še sporočili, da bo Frančišek po operaciji v bolnišnici ostal več dni, da bo lahko popolnoma okreval. Za AFP so nato danes potrdili, da je do 18. junija odpovedal vse avdience in da je to previdnostni ukrep.

Papež ima že dalj časa zdravstvene težave. Foto: EPA
Papež ima že dalj časa zdravstvene težave. Foto: EPA

Na kliniki Gemelli je bil papež že v torek, ko je opravil vnaprej predvidene kontrolne preglede.

V isti bolnišnici je bil konec marca na zdravljenju zaradi bronhitisa, potem ko je imel težave z dihanjem. Konec maja pa je zaradi povišane telesne temperature za en dan odpovedal uradne avdience in obveznosti.

Zdravstvene težave

V zadnjem času se vse pogosteje spopada z različnimi zdravstvenimi težavami, vendar za zdaj kljub ugibanjem ni nakazal, da bi nameraval odstopiti s položaja vodje katoliške cerkve, kot je to storil njegov predhodnik Benedikt XVI.

Julija 2021 so papeža Frančiška operirali v splošni anesteziji zaradi črevesne bolezni divertikulitis. Odstranili so mu del debelega črevesa, v bolnišnici pa je preživel deset dni. Lani je povedal, da zaradi neprijetnih stranskih učinkov po anesteziji ne želi operacije kolena.