Papež Frančišek sicer ni želel komentirati najnovejšega poročila o spolnih zlorabah v Cerkvi v Nemčiji. Foto: Reuters
Papež Frančišek sicer ni želel komentirati najnovejšega poročila o spolnih zlorabah v Cerkvi v Nemčiji. Foto: Reuters
V Argentini rojeni papež, ki je sin italijanskih priseljencev, se pogosto zavzema za zaščito pravic priseljencev. Vendar obenem zagovarja tudi pravico vlad, da omejijo priseljevanje. Foto: Reuters

Papež je hkrati zadovoljen, da je Vatikanu in Kitajski po desetletju pogajanj uspelo skleniti sporazum, ki bo omogočil združitev vseh tamkajšnjih katoličanov. To je povedal v današnjem nagovoru vernikov na Trgu svetega Petra v Rimu. Papež sinoči ni želel komentirati najnovejšega poročila o spolnih zlorabah v Cerkvi v Nemčiji, toda pedofiliji med duhovniki se ni izognil. Novinarjem je posredno priznal, da je Cerkev v zadnjem stoletju prikrivala pedofilske duhovnike, da pa se je v zadnjih letih močno prizadevala za zajezitev zločinov.

"Primer Pensilvanije, denimo, je obsežen, toda ko se ga je Cerkev zavedala, se ga je lotila z vsemi silami. Nobenega obsojenca še nisem pomilostil," je med drugim rekel papež in dodal, da se je miselnost v zadnjih letih spremenila. Spolne zlorabe otrok so nekoč, zaradi sramu prikrivali tudi v družinah. Zločinov iz preteklosti zato ne moremo obravnavati z merili sedanjosti, ko je naša zavest drugačna.

Orožje dopustno, dokler služi obrambi
Frančišek je spregovoril tudi o vprašanju oboroževanja v svetu. Po njegovem mnenju je orožje dopustno, dokler služi obrambi in je njegovo kopičenje zmerno. Države pa svoje moči ne bi smele enačiti s sposobnostjo vojaške prevlade.

Papež je govoril tudi o novem sporazumu med Vatikanom in Kitajsko, ki naj "zaceli rane preteklosti" in omogoči združitev vseh kitajskih katoličanov. Na obtožbe, da bo odslej moral imenovati škofe na predlog komunistične partije, je odgovoril, da bo do izbora primernih kandidatov prišlo v dialogu s Kitajsko, toda imenoval jih bo še vedno sam.

V današnji poslanici kitajskim katoličanom Frančišek piše, da je sklenjeni dogovor izključno duhovne in pastoralne narave; njegov cilj pa dokončna sprava med verniki in vidna navzočnost Katoliške cerkve na Kitajskem, je še za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Rima Janko Petrovec.

Papež nasprotuje množičnemu priseljevanju
Kot poroča STA, je papež Frančišek v torek izrazil nasprotovanje množičnemu sprejemanju priseljencev. Pozval je k "preudarnemu" in "dobro premišljenemu" pristopu k temu vprašanju, so sporočili iz Vatikana.

Pri integraciji je treba po njegovih besedah upoštevati, koliko prostora in dela je na razpolago. Vrata za priseljence so lahko odprta, "dokler se jih lahko integrira, in kar je zelo pomembno, dokler ne predstavljajo grožnje vaši identiteti", je povedal novinarjem med letom iz Estonije, kjer je končal svojo pot po baltskih državah.