Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Veselimo se oprijemljivih znamenj upanja, ki dospejo k nam iz toliko dežel, naprej iz tistih, ki nudijo pomoč in sprejemajo ljudi, ki bežijo proč od vojne in revščine," je v nagovoru približno 100.000 vernikom med drugim dejal 86-letni papež.

Jezusa je pozval, naj pomaga "ljubljenemu ukrajinskemu ljudstvu na poti proti miru" in naj izlije "velikonočno luč na rusko ljudstvo".

Sorodna novica Saje: Velika noč vabi, da se prebudimo iz dremavosti vsakdanjosti in duhovne lenobnosti

Papež je pozval h koncu vojne v Ukrajini in vseh drugih sporov po svetu, ki povzročajo prelivanje krvi. Omenil je vojno v Siriji, tudi potres v Turčiji in Siriji. Žrtve naj prejmejo "tolažbo od Boga in pomoč od družine narodov".

Dejal je tudi, naj se nadaljuje dialog med Izraelci in Palestinci, "da bo mir zavladal v svetem mestu (Jeruzalemu) in vsej regiji". Jezusa je papež prosil za pomoč Libanonu.

"Ne pozabi, Gospod, na drago tunizijsko ljudstvo, še posebej na mlade in tiste, ki trpijo zaradi družbenih in gospodarskih težav, da ne bodo izgubili upanja in bodo sodelovali pri gradnji prihodnosti v miru in bratstvu," je še dejal papež.

Papež je poudaril tudi humanitarno in politično krizo na Haitiju ter podprl mirovne procese v Etiopiji in Južnem Sudanu, pozval je h koncu nasilja v DR Kongo.

Papež je pozval tudi k podpori krščanskim skupnostim v Nikaragvi in Eritreji in pravici za mjanmarsko "trpeče" ljudstvo Rohinge.

"Potolaži begunce, izgnance, politične zapornike in migrante, še posebej najranljivejše, pa tudi vse, ki trpijo lakoto, revščino in boleče posledice trgovine z mamili, trgovine z ljudmi in vsakovrstnega suženjstva," je Jezusa pozval papež.

V soboto obsodil "ledene vetrove vojne"

Velikonočna maša v Vatikanu. Foto: Reuters
Velikonočna maša v Vatikanu. Foto: Reuters

Papež Frančišek je v soboto zvečer med pridigo v velikonočni vigiliji v baziliki Svetega Petra obsodil "ledene vetrove vojne", ki prevladujejo v svetu. Ob tem pa je izrazil prepričanje, da velika noč spodbuja ljudi in jim daje upanje.

V nagovoru je papež poudaril pomen velike noči. "Spodbuja nas, da gremo naprej, opustimo občutek poraza in z zaupanjem zremo v prihodnost, saj je Kristus vstal in spremenil tok zgodovine," je sporočil zbranim. Vigilije v Vatikanu se je letos udeležilo 8000 ljudi.

Papež Frančišek, ki je bil pretekli teden zaradi bronhitisa tri dni v bolnišnici, je med mašo sedel na invalidskem vozičku.

Danes je papež na Trgu svetega Petra najprej daroval velikonočno mašo.

Papež se je zavzel za mir v svetu