Papež Frančišek je dobro razpoložen pozdravil zbrano množico. Foto: Reuters
Papež Frančišek je dobro razpoložen pozdravil zbrano množico. Foto: Reuters

Ob odhodu iz bolnišnice je izstopil iz avtomobila, ki ga je prevažal, se nasmejal in pošalil z množico, nato pa se je odpravil v Vatikan, da bi začel priprave na najpomembnejši teden v krščanskem koledarju.

86-letnega papeža so v bolnišnico zaradi težav z dihanjem sprejeli pred tremi dnevi, a se je njegovo zdravstveno stanje hitro izboljšalo, saj je njegov zdravnik dejal, da se je telo dobro odzvalo na antibiotike.

Papeževa bolezen je sprožila vprašanja, ali bo lahko sodeloval pri bogoslužjih v velikem tednu in ob veliki noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik. Frančišek sicer običajno vodi praznovanja, ki se začnejo ta konec tedna s cvetno nedeljo.

A predstavnik Vatikana Matteo Bruni je v petek dejal, da bo papež sodeloval že na slovesnostih ob cvetni nedelji. Sveti oče naj bi bil pri maši na Trgu svetega Petra navzoč, vendar je ne bo obhajal in ne bo sodeloval v procesiji s kardinali. Na cvetno nedeljo bo tako mašo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora.

Velikonočno mašo bo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in večerno mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, so sporočili v Vatikanu.

Papeža odpustili iz bolnišnice