Papež Frančišek je sprejel sankcije za grešne čilske škofe. Foto: EPA
Papež Frančišek je sprejel sankcije za grešne čilske škofe. Foto: EPA

Papež je tako razrešil škofa Juana Barrosa, ki so ga žrtve obtožile, da naj bi prikrival zlorabe zloglasnega čilskega duhovnika Fernanda Karadime. Poleg Barrosa je papež razrešil tudi nadškofa Cristiana Cara Cordera in škofa Gonzala Duarteja Garcio de Cortazarja.

34 škofov prosilo odpuščanja za bolečino
Pretekli mesec je 34 čilskih škofov množično "prosilo odpuščanja za bolečino, ki so jo z resnimi napakami in zapostavljanjem povzročili žrtvam, papežu, božjim ljudem in državi", ter ponudilo svoj odstop, vendar je končno odločitev sprejel Frančišek.

Žrtev Cruz: Nov začetek za cerkev v Čilu
Ena izmed žrtev Karadime Juan Carlos Cruz je pozdravil odločitev papeža kot "začetek novega dne za Katoliško cerkev v Čilu".

"Trije pokvarjeni škofi odhajajo in več jih bo sledilo," je zapisal na Twitterju. "Tolpa prestopniških škofov (...) je danes začela razpadati," je še dodal.

Več članov vodstva čilske cerkve je obtoženih, da so v 80. in 90. letih preteklega stoletja prezrli in prikrili spolne zlorabe pedofilskega duhovnika Karadime, ki mu je Vatikan sicer dosmrtno prepovedal opravljanje božje službe.