Papež naj bi sporne besede izrekel na srečanju za zaprtimi vrati, a so italijanske tiskovne agencije njegove besede potrdile s sklicevanjem na številne vire. Foto: Reuters
Papež naj bi sporne besede izrekel na srečanju za zaprtimi vrati, a so italijanske tiskovne agencije njegove besede potrdile s sklicevanjem na številne vire. Foto: Reuters

Naslanjamo se na različne kredibilne italijanske vire, ki so novico v ponedeljek zvečer potrdili.

20. maja so udeleženci skupščine italijanske škofovske konference papeža Frančiška za zaprtimi vrati vprašali, ali lahko v semenišča sprejmejo homoseksualne kandidate. Odgovor je bil enoznačni "ne". Frančišek naj bi še pripomnil, da je v nekaterih semeniščih že zdaj "troppa frociaggine", kar ne moremo prevesti drugače kot s: "preveč pedrstva".

Po pravilih iz leta 2016 semenišča ne smejo sprejemati "oseb, ki gojijo istospolne odnose, kažejo ukoreninjena homoseksualna nagnjenja ali pa podpirajo tako imenovano gejevsko kulturo". Toda upoštevaje Frančiškovo odprtost, so italijanski škofje novembra dosegli dogovor, da dejanj ne kaže enačiti z nagnjenji, če je seveda kandidat za duhovnika spolno vzdržen. Dogovor je zdaj pod vprašajem.

Papež Frančišek sicer v zadnjem času pogosto zaide v protislovja. Tako je v odloku s sredine maja centraliziral odločanje o nadnaravnih pojavih, kar je v nasprotju z dozdajšnjim spodbujanjem avtonomije škofov. Marca je del kardinalskega zbora obtožil, da so ga na konklavu leta 2005 uporabili proti izvolitvi Benedikta XVI., kar je v nasprotju z njegovim siceršnjim obsojanjem obrekovanja. Ne nazadnje je tudi afera Rupnik še brez konca kljub Bergoglievemu deklarativnemu boju proti zlorabam.

V nekaterih cerkvenih krogih zato raste dvom o jesenskih sklepih sinode o sinodalnosti – in zlasti glede papeževe iskrenosti pri namerah o bolj vključujoči Cerkvi.

Iz Vatikana so kasneje sporočili, da papež ni želel uporabiti homofobne govorice in se opravičuje vsem, ki jih je izjava prizadela.

Papež se je opravičil za neprimerno izjavo