Andrzej Dziega. Foto: Reuters
Andrzej Dziega. Foto: Reuters

71-letni Dziega je po številnih kritikah v zvezi z zlorabami v njegovi nadškofiji Szczecin - Kamien odstopil, papež pa je njegov odstop sprejel, je sporočil vatikanski tiskovni urad, ki razlogov za odstop ni navedel.

V izjavi na spletni strani nadškofije so zapisali, da se bo Dziega upokojil. Dziega pri 71 letih sicer še ni dosegel običajne upokojitvene starosti 75 let za škofe, ko v skladu s cerkvenimi predpisi ponudijo svoj odstop.

Poljski mediji so od konca leta 2020 poročali o obtožbah o prikrivanju zlorab v Katoliški cerkvi na Poljskem. Ogorčenje je povzročil zlasti primer duhovnika Andrzeja Dymerja iz nadškofije Szczecin - Kamien na severozahodu države.

V dokumentarnem filmu iz leta 2021 televizijskega kanala TVN24 je bilo objavljeno, da je Dymer, ki je umrl tisto leto, zlorabljal otroke in da je nadškof Dziega za to vedel že od leta 1995, vendar ni storil ničesar.

Po poročanju časopisa Gazeta Wyborcza so bile ugotovitve dveh notranjih procesov na cerkvenih sodiščih že poslane v Rim, kar predstavlja nov mejnik v primerih spolnih zlorab, ki so pretresli Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Poljskem, eni najbolj katoliških držav v Evropi, se je zvrstil niz škandalov, povezanih s spolno zlorabo otrok. Cerkev je pred dvema letoma sporočila, da je med 1. julijem 2018 in 31. decembrom 2020 prejela 368 prijav zlorabe otrok.