Papež je med poletom v Rim odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: Reuters
Papež je med poletom v Rim odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: Reuters

Spregovoril je zlasti o pravicah žensk, odnosu do prebežnikov, trenutnih razmerah v Libanonu ter cerkvenem boju proti spolnim zlorabam.

Vprašanje pravic žensk je osrednjega pomena. Tako je dejal papež Frančišek med novinarsko konferenco, ko je tradicijo mutilacije ženskih genitalij, ki je ponekod še živa, obsodil kot zločin, ki bi ga človeštvo nujno moralo izkoreniniti.

Enakopravnosti med moškimi in ženskami še vedno ni povsod, marsikod imajo ženske še naprej za drugorazredne. "Bog ni ustvaril moškega, ki bi mu potem dal še kužka za zabavo," je rekel. "Ne, moški in ženska sta bila ustvarjena enaka".

Nato je govoril še o upravljanju prebežniških tokov, ki po Frančišku potrebuje konsenz med politikami različnih držav. In zato naj Evropska unija ne pusti na cedilu držav, kot so Ciper, Grčija, Italija ali Španija. Omenil je Angelo Merkel, ki je svojčas trdila, da je treba problem prebežnikov reševati v Afriki. Toda po papežu mora Evropa še naprej pričakovati migrantski pritisk – vse dokler bo Afriko zgolj izkoriščala, namesto da bi vlagala v njen razvoj.

Bergoglio pa – zaradi težkih razmer v tej deželi – je govoril tudi o Libanonu, ki ga ima za sporočilo o sobivanju in velikodušnosti, še preden bi o njem razmišljali kot o državi. Njegove voditelje je pozval, naj najprej razmišljajo o božjem sporočilu in o dobrem za državo ter šele potem o osebnih interesih.

In nazadnje se je dotaknil še spolnih zlorab v Cerkvi. Papež se strinja, da je bil bostonski škandal prelomnica, da pa se Katoliška cerkev zdaj odločno spoprijema s tem problemom. "Seveda pa vsi nismo enako pogumni" in mnogi v Cerkvi še vedno raje izberejo kompromis, dodaja Jorge Bergoglio.