V bolnišnici je preživel tri dni. Foto: EPA
V bolnišnici je preživel tri dni. Foto: EPA

86-letni papež je drugo noč preživel mirno in "dobro okreva", načrtovano zdravljenje pa se bo nadaljevalo, je v četrtek zvečer dejal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

V Vatikanu so v četrtek sporočili, da ima papež bronhitis in da prejema antibiotike. Njegovo zdravstveno stanje se je že bistveno izboljšalo, so navedli in dodali, da bi ga lahko iz bolnišnice odpustili v soboto. Iz Vatikana so nato sporočili, da naj bi sveti oče sodeloval pri bogoslužjih v velikem tednu in ob veliki noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik.

Frančišek sicer običajno vodi praznovanja, ki se začnejo ta konec tedna s cvetno nedeljo.
Za zdaj ni znano, kako bo njegovo zdravstveno stanje vplivalo na prihajajoče praznike. Predtem so mediji namreč poročali, da Frančišek na cvetno nedeljo ne bo maševal, temveč bo mašo na Trgu svetega Petra daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. "Lahko potrdim, da bom maševal na cvetno nedeljo. Seveda upam, da si bo papež opomogel in vodil liturgije kot ob drugih priložnostih, tudi če bo za oltarjem stal kardinal," je po poročanju italijanskih medijev v četrtek dejal Sandri.

Medtem se je izvedelo, da bo velikonočno mašo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in popoldansko mašo z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti.