Frančišek je letos praznoval deset let papeževanja. Foto: Reuters
Frančišek je letos praznoval deset let papeževanja. Foto: Reuters

Papeža so v bolnišnico prepeljali v sredo popoldne na že prej načrtovane preglede, nato pa so iz Vatikana sporočili, da bo zaradi okužbe dihal nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici. Glede na zadnje informacije ima bronhitis in se dobro odziva na zdravljenje z antibiotiki. Njegovo zdravstveno stanje se je že bistveno izboljšalo in bi ga lahko iz bolnišnične oskrbe odpustili v prihodnjih dneh.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Iz vatikanskih virov pa se je izvedelo, da so njegove avdience za danes in v petek odpovedali.

Iz virov v bolnišnici je Ansa danes izvedela, da so "medicinske sestre zelo optimistične in da verjamejo, da bo papež sodeloval na praznovanju cvetne nedelje", če seveda ne bo prišlo do nepredvidljivih dogodkov.

Kot so nato sporočili iz Vatikana, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je "ponoči dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. Danes zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval delo," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni.

Kot je še dejal Bruni, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo.

Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju.

Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi teh bolečin večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti tempo dejavnosti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati svojega poslanstva.

Papež Frančišek noč preživel v bolnišnici