"Res je ... so duhovniki in celo škofi, ki so to počeli. Mislim, da se to še vedno dogaja, kajti nekaj se ne preneha zgolj zato, ker se zavedamo, da obstaja," je dejal papež Frančišek, ki je o tematiki govoril med vračanjem iz Abu Dabija, ko ga je novinar vprašal o članku o zlorabah, ki je bil prejšnji mesec objavljen v vatikanskem mesečniku.

Papež želi preprečiti zlorabe nun. Foto: EPA
Papež želi preprečiti zlorabe nun. Foto: EPA

O zlorabah je v zadnjem času spregovorilo več redovnic, ki jih je k temu spodbudilo gibanje #MeToo. K temu jih je lani pozvala tudi stanovska organizacija ( Združenje vrhovnih redovnih predstojnic), ki predstavlja več kot 500.000 katoliških redovnic. "S tem se ukvarjamo že zelo dolgo časa. Nekatere duhovnike smo zaradi tega suspendirali," je dejal papež in dodal, da je Vatikan zaradi spolnih zlorab in korupcije v procesu zapiranja enega od ženskih redov. Kateri red je to, ni izdal.

"Ne morem reči: 'To se v moji hiši ne dogaja.' Tako je. Ali je potrebno storiti več? Da. Ali smo pripravljeni storiti več? Smo?" je dejal.

Kot kardinal ni uspel, kot papež pa: ukinitev reda
Ob tem je razkril, da je njegov predhodnik, papež Benedikt, kmalu po začetku pontifikata leta 2005 razpustil enega od ženskih redov, ker je "suženjstvo, celo spolno suženjstvo, postalo del tega reda". Pri tem ni imenoval reda, je pa tiskovni predstavnik Vatikana Alessandro Gisotti povedal, da je bil to francoski red.

Preden je postal papež Benedikt, je bil kardinal Joseph Raztinger vodja kongregacije za doktrino vero, oddelka, ki preiskuje spolne zlorabe v Cekrvi. Takrat je želel uvesti preiskavo v enem od ženskih redov, a so mu to preprečili, je razkril papež Frančišek, pri čemer ni povedal, kdo je bil tisti, ki je preiskavo preprečil. Ko je Ratzinger postal papež, pa je preiskavo odprl in red potem razpustil, je pojasnil Frančišek.

Kako zaščititi otroke?
V začetku meseca se je papež srečal s ključnimi nadškofi z vsega sveta, da bi poiskal enotno rešitev na vprašanje, kako zaščititi otroke pred zlorabo cerkvenih dostojanstvenikov. "Rad bi napredek. Delamo," je odgovoril na vprašanje, ali bo tako pobudo začel tudi za zaščito redovnic.