Papež Frančišek je na novinarska vprašanja odgovarjal med poletom iz Dublina v Rim. Foto: EPA
Papež Frančišek je na novinarska vprašanja odgovarjal med poletom iz Dublina v Rim. Foto: EPA
Papež komentiral nasilje klerikov nad otroki in ženskami na Irskem

Papež je novinarjem na letalu, s katerim se je v Rim vračal z obiska na Irskem, dejal, da o nadškofovem pismu ne bo rekel niti besede. "Iskreno bom odgovoril vam in vsem, ki vas to zanima: pazljivo preberite pismo in sami presodite o njem. O tem ne bom rekel niti besede. Mislim, da sporočilo govori samo zase," je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal papež.

Dodal je, da so novinarji dovolj izkušeni, da lahko sami presodijo o pismu: "Ko bo minilo nekaj časa in boste že presodili, se bom morda pogovarjal o tem." Vigano je v enajst strani dolgem pismu, objavljenem v ameriškem katoliškem časniku National Catholic Register v času, ko je papež na Irskem govoril o spolnih zlorabah v Cerkvi, Frančiška obtožil, da je osebno ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je moral prejšnji mesec odstopiti. McCarricku očitajo zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Vigano: Papež mora biti prvi za zgled
Kot je zapisal Vigano, je papeža leta 2013 obvestil o obtožbah, a se je ta nanje odzval le z umikom sankcij, ki jih je proti McCarricku uvedel Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. "Najmanj od 23. junija 2013 je vedel, da je McCarrick serijski plenilec. Vedel je, da je podkupljiv, a je jamčil zanj vse do bridkega konca," je zapisal.

"Papež Frančišek mora biti prvi za zgled kardinalom in škofom, ki so prikrivali McCarrickove zlorabe, in odstopiti hkrati z njimi," je Vigano pozval v pismu. Nadškof, ki je bil vatikanski veleposlanik v ZDA med letoma 2011 in 2016, sicer pismu ni priložil nobenega pisnega ali drugega dokaza o tem, kako je obvestil papeža.

Papež komentiral nasilje klerikov nad otroki in ženskami na Irskem