Udeležba na papeževem blagoslovu je bila letos zaradi ukrepov ob pandemiji precej manjša. Foto: Reuters
Udeležba na papeževem blagoslovu je bila letos zaradi ukrepov ob pandemiji precej manjša. Foto: Reuters

"V tem zgodovinskem trenutku, ki ga zaznamujejo ekološka kriza ter huda ekonomska in socialna neravnovesja, ki jih je pandemija še poslabšala, bolj kot kdaj koli potrebujemo bratstvo," je dejal papež.

Po njegovih besedah mora biti to bratstvo, "utemeljeno na stvarni ljubezni, ki je sposobno srečati drugega, ki je drugačen od mene. Sotrpeti njegovo trpljenje, se mu približati in poskrbeti zanj, čeprav ne pripada moji družini, mojemu ljudstvu, mojemu verstvu. Je drugačen od mene, vendar je moj brat, je moja sestra. To velja tudi za odnose med ljudstvi in narodi."

"Ne smemo dopustiti, da bi zaprti nacionalizmi povzročili, da ne bi živeli v harmoniji," je dejal papež, ki je opozoril na "virus individualizma". Voditelje držav in mednarodne institucije je pozval, naj sodelujejo, namesto da tekmujejo med seboj.

Sorodna novica Zore: Plemenitosti človeku ne dajeta položaj in premoženje, ampak čuteče srce

Zdravje je mednarodno vprašanje, je poudaril in pozval k deljenju cepiva proti covidu-19. Vsi moramo imeti dostop do njega in zdravljenja, je dejal papež. Po njegovih besedah v spopadanju s tem izzivom, "ki ne pozna meja, ne moremo postavljati zidov". "Vsi smo v istem čolnu," je dodal.

V vsakem človeku vidi "odsev božjega obličja", je dejal, v "bolniku, revežu, brezposelnem, odrinjenem, migrantu, beguncu".

Papež je izpostavil trpljenje otrok v vojnah po svetu, predvsem v Siriji, Iraku, Jemnu. Pozval je k spoprijemanju z vzroki spopadov in gradnji mirne prihodnosti.

"Betlehemsko dete naj poda mir deželi, v kateri se je rodilo. Naj Izraelci in Palestinci ponovno pridobijo medsebojno zaupanje, da bodo ustvarili pravičen in trajen mir z neposrednim dialogom," je dejal papež. Betlehem leži na palestinskem Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Božič naj bo za vse "priložnost, da ponovno odkrijejo družino kot zibelko življenja in vere, kraj sprejemajoče ljubezni, dialoga, odpuščanja, bratske solidarnosti in podeljenega veselja, izvir miru za celotno človeštvo", je še dejal papež.

Papež: Družina je vir miru za vse človeštvo

Pandemija spremenila običaj

Frančišek že za veliko noč, ko je bila Evropa v primežu prvega vala pandemije covida-19, blagoslova mestu in svetu ni podelil z balkona bazilike. Takrat je po maši s peščico vernikov velikonočni nagovor predstavil ob glavnem oltarju bazilike in nato podelil praznični blagoslov.

Zaradi pandemije so v Vatikanu letos preložili tudi polnočnico. Ta se je tako v četrtek začela ob 19.30, da so verniki lahko pravočasno prišli domov pred začetkom policijske ure ob 22. uri, potekala pa je ob le skromni navzočnosti vernikov.

Opoldansko molitev angelovega češčenja, ki jo papež običajno moli ob nedeljah in praznikih, bodo vatikanski mediji prenašali 26. in 27. decembra ter 1., 3. in 6. januarja.

Tokrat je papež vernike namesto z okna v tretjem nadstropju apostolske palače nagovoril iz tamkajšnje knjižnice, kjer ima običajno nagovore med pandemijo.

Kristjani po vsem svetu praznujejo božič