Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je dejal, "le Jezusova ljubezen preoblikuje življenje, ozdravlja najgloblje rane, osvobaja iz začaranih krogov nezadovoljstva, jeze in pritoževanja. "

Spomnil je, da je bil Jezus rojen v revščini, čeprav bi si zaslužil, da bi se rodil kot kralj v najlepši palači. In to zato, da nam sporoči, da je vsakdo, četudi zavržen, odrinjen na rob, Božji otrok.

Zaradi protikoronskih ukrepov je bila maša prestavljena na zgodnejšo uro, potekala pa je ob skromni udeležbi vernikov. Vatikanski muzeji so zaprti, romarji in turisti pa redki, saj v Italiji velja omejitev gibanja na lastno občino, po kateri se lahko prebivalci gibljejo samo zaradi službe ali nujnih potreb, individualne rekreacije ali enega obiska dnevno. Večina trgovin in lokali so zaprti, dovoljen pa je še obisk maše, iz Rima poroča dopisnik RTV Slovenije Janko Petrovec.

Na božič bo imel papež Frančišek v Vatikanu tradicionalni nagovor. Vernikov tokrat ne bo nagovoril z balkona bazilike svetega Petra kot običajno, temveč iz dvorane v apostolski palači.

Papež Frančišek: Letos bo trošenja manj

Na zadnji redni avdienci, ki so jo prenašali iz papeške knjižnice, je papež Frančišek med drugim dejal, da bo letošnji božič toliko bolj avtentičen tudi zaradi manj trošenja med epidemijo.

Sorodna novica Božični večer: polnočnic ob udeležbi vernikov letos ne bo

Kljub težkemu gospodarskemu položaju je papež Frančišek vatikanskim uslužbencem na zadnjem sprejemu obljubil, da nihče od njih ne bo izgubil službe zaradi pandemije, da pa morajo nastale razmere reševati z roko v roki, visoke dostojanstvenike rimske kurije pa je posvaril pred konfliktnostjo in obrekovanjem, še poroča Petrovec.

V javnost je medtem prišlo, da sta z novim koronavirusom okužena dva bližnja Frančiškova sodelavca – papeški miloščinar kardinal Konrad Krajewski, ki je v bolnišnici, in guverner države Mesta Vatikan kardinal Giuseppe Bertello, ki je v domači karanteni.

Polnočnica v Vatikanu zaradi ukrepov bolj zgodaj