Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ne bojte se," je prisotnim v parku Tejo večkrat sporočil papež. Tudi med večernim molitvenim bedenjem je mlade spodbudil, naj podpirajo drug drugega, zlasti kadar je kdo na dnu. "Na ljudi moramo gledati zviška le takrat, ko jim pomagamo, da znova vstanejo," je dodal.

Ob koncu današnje maše je papež naznanil, da bo prihodnji Svetovni dan mladih potekal leta 2027 v južnokorejski prestolnici Seul. "Tako se bo dogodek leta 2027 z zahodne meje Evrope preselil na Daljni vzhod, kar je lepo znamenje univerzalnosti Cerkve," je dejal.

Prihodnji Svetovni dan mladih bo v Seulu. Foto: Reuters
Prihodnji Svetovni dan mladih bo v Seulu. Foto: Reuters

To bo sicer šele drugič, da bo Svetovni dan mladih potekal v Aziji. Prvič je namreč dogodek potekal v Manili leta 1995. Južno Korejo je papež Frančišek obiskal že leta 2014, kar je bilo tudi prvo potovanje papeža v Azijo po 15 letih. V Južni Koreji je približno 11 odstotkov od 52 milijonov prebivalcev katoličanov.

Obisk bo sklenil s prostovoljci

Po podatkih organizatorjev se je maše v okviru Svetovnega dneva mladih udeležilo 1,5 milijona vernikov, 700 škofov in približno 10.000 duhovnikov.

Svetovni dan mladih običajno vsaki dve leti ali tri privabi množice vernikov, ki se družijo na kulturnih, duhovnih in glasbenih dogodkih. Lizbona bi morala dogodek gostiti že lani, a so ga preložili zaradi pandemije covida-19.

Današnji zadnji dan svojega obiska na Portugalskem bo papež izkoristil tudi za srečanje s prostovoljci, ki so pomagali pri organizaciji in podpori dogodka.